Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsministern lovar satsning på landsbygdsbutiker

/

Handlarna i Rötviken kräver att staten satsar på butiker i landsbygd. Och stöd är på väg, åtminstone enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som lovar en kraftfull satsning.

Annons

I fredagens ÖP skrev han en debattartikel tillsammans med partikollegan Anna-Caren Sätherberg, som är riksdagsledamot från länet. Debattartikeln handlade just om satsningar på service i glesbygd.

De skriver bland annat följande: "I vissa orter är det mer krävande, avstånden är längre och butikerna få. Under de senaste tio åren har landsbygdsbutikerna blivit betydligt färre. Det är i dessa områden som staten ska ta ett särskilt ansvar så att medborgare och näringsliv fortsättningsvis ska ha tillgång till en grundläggande nivå av kommersiell service".

Regeringens genomför en satsning på service i gles- och landsbygdsprogrammet fram till år 2020, och stödet består bland annat av 750 miljoner kronor till investeringsstöd och kompetensutveckling för företagare som säljer dagligvaror eller drivmedel. Lanthandlare ska exempelvis kunna få stöd att investera i nya kyldiskar, renovera och komplettera butiksinredning och genomföra kompetenshöjningar för personalen.

"Det har blivit svårare för små butiker att konkurrera med utbud, annan service och priser. Regeringens satsningar leder inte bara till att motverka nedläggningar på gles- och landsbygder – utan även till at det kan öppnas nya butiker", skriver Sven-Erik Bucht och Anna-Caren Sätherberg i debattartikeln.

Läs mer:

Kvinnorna i Rötviken vägrade lyssna på skeptiker

Regionförbundet svarar på kritik om Rötviken: Det handlade om avstånd

Mer läsning

Annons