Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets bästa 9:or finns i Krokoms kommun

/
  • Anton Cassman och Matilda Holmberg i 9 A i Ås deltog i går i festmåltidslagandet på den allra sista hemkunskapslektionen. Båda tycker att lärarna har haft höga betygskrav, och de är övertygade om att de därmed lärt sig mer än annars.
  • Christina Olofsson, rektor för Ås skola.

Krokoms kommun har de bästa 9:orna i Jämtlands län. Det är högst andel elever som lämnar högstadiet med godkänt i alla ämnen.

Annons

Rapporten ”SKL:s öppna jämförelser 2009” från det riksövergripande kommun- och landstingsförbundet SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att 9:orna i Krokoms kommun ligger på plats 29 av Sveriges 290 kommuner.

– Vi har bra lärare , säger 16-åriga Matilda Holmberg i 9 A i Ås skola och får medhåll av jämnårige klasskamraten Anton Cassman.

De tillbakavisar att lärarna skulle sätta högre betyg än vad eleverna egentligen är värda.

– Snarare är de lite hårda, säger Anton och tycker att betygskraven ökar skolkunskaperna.

Både han och Matilda har under våren pluggat extra matematik för att höja betyget godkänd till väl godkänd, och båda har lyckats nå VG.

Matilda tror att hon i höst ska komma in på samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning i Wargentinsskoledelen av Jämtlands gymnasium. Anton har sökt det nystartade skidgymnasiet i samma gymnasiedel, där han hoppas kunna utveckla sina färdigheter i alpin skidåkning.

Varken Matilda eller Anton har några bestämda yrkes- eller högskoleplaner.

– Anton kan bli kock, säger Matilda.

I går eftermiddag , på den allra sista hemkunskapslektionen, stekte han ytterfläskfilet som sedan skulle bakas in smördeg. Till det åt eleverna bakad potatis och drack fläderdricka ur vinglas.

Christina Olofsson som är rektor vid Ås skola säger att andelen sistaårselever på högstadiet som går ut med godkänt i alla ämnen har höjts något jämfört med före gående år.

– Men vi sätter inga snäll-betyg. Det är vi jättehårda med.

Mer läsning

Annons