Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen anklagas för maktmissbruk

/
  • Per-Lennart Persson har hittat tillstånd på utplantering av 30 000 öringar i Hällsjön, Åfloån och Vågen. Foto: Anna-Carin Hammarberg

Trots att fisket blir allt sämre i Hällsjön ger länsstyrelsen inget tillstånd till utplantering. En befängd idé anser fiskevårdsområdesföreningen, eftersom det redan har planterats in minst 46 000 öringar i sjösystemet sedan 1957.

Annons

Det gnisslar betänkligt mellan de 280 fiskerättsägarna i Hällsjön, Kaxås och länsstyrelsens fiskeenhet. Striden handlar om hur fisket ska bli bättre i Hällsjön. Sedan 2004 har länsstyrelsen under fyra år nekat utsättningstillstånd, med motivering att sjöns öringsbestånd är klassat som nationellt värdefullt.

– Vi vill ifrågasätta om det verkligen finns något genuint öringsbestånd i sjön, eftersom det sedan 50 år tillbaka har planterats ut mängder av öring i sjön och i vattnen intill, säger Per-Lennart Persson, Åflo, som är ordförande i Hällsjön fiskevårdsområdesförening.

Utplantering av öring har skett med två till tre års mellanrum sedan 1957.

– Länsstyrelsen säger att vi i så fall har planterat in öring utan deras tillstånd, vilket är befängt.

– De blev vrånga på oss när vi gav samtycke till att den rasade dammen vid Åflo kvarn fick byggas upp igen. Nu lägger de en död hand på ett helt vattensystem, för att de vill ha Hällsjön som ett försöksområde för att eventuellt få fram egenproducerad fisk.

Från fiskeenheten tillstår man att det planterats in fisk i sjön under 50 år, men att det inte har skadat sjöns ursprungsstam av öring.

– Men vi vill inte ha någon fortsatt utsättning av öring eftersom Fiskeriverket klassat den inhemska stammen som nationellt intressant på vår inrådan, säger fiskerikonsulent Joakim Svensson.

Joakim Svensson tänka sig att det görs en genundersökning av öringen i Hällsjön i sommar.

– Visar det sig att öringstammen är släkt med utsättningsfisken, ja då får vi ge oss och ompröva vårt beslut.

Per-Lennart Persson och hela styrelsen i Hällsjöns Fiskevårdsområdesförening är trötta, ledsna och besvikna på länsstyrelsens agerande.

– Vi tycker att vi borde ha någonting att säga till om, och inte bara få sköta fiskekortsförsäljningen. Blir det ett nej nu, så kliver jag och hela styrelsen av, säger Per-Lennart Persson.

Mer läsning

Annons