Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molnigt när största solparken invigdes

/
  • Lars Nilsson och Kristina Persson (S) inviger solcellsparken i Näversjön med en flaska älgörtsdryck.
  • Framtidsminister Kristina Persson (S) inviger solcellsparken i Näversjön med en flaska älgörtsdryck.
  • Delägarna av Jämtlands största solcellspark samlade tillsammans med bland andra framtidsminister Kristina Persson (S).

Solen lyste med sin frånvaro i Näversjön när Jämtlands största solcellspark invigdes på måndagen.
– Ni representerar ett omistligt inslag i den svenska modellen, sa framtidsminister Kristina Persson (S), strax innan hon med en rejäl sving krossade en flaska lokalt älgörtsbubbel.

Annons

Att solen gömde sig långt bakom molnen verkade inte någon av de runt 40 personer som samlats i Näversjön bekymra sig över. Gemytligt mingel med kaffe och varmkorv och idel glada miner gjorde att gråvädret kändes långt borta.

Och de nio delägarnas glädje över att vara i hamn med Jämtlands största solcellspark, 500 kvadratmeter av solpaneler, gick inte att missa.

– Vi kommer att göra en bra affär över tid, och sedan är det miljötänket som är bra. Det här blir ju en halvering av våra kostnader jämfört med bergvärme, säger Britt Carlsson, som bor i Aspås, och gått från vedeldning till bergvärme och nu solel.

Regeringens framtidsminister Kristina Persson (S) var inbjuden och med en flaska älgörtsdryck från en lokal producent invigde hon den nya parken, som redan varit i drift sedan i december.

Hon invigningstalade om det sociala entreprenörskapet och hur viktigt det är med initiativ som det i Näversjön för att Sverige ska kunna göra en omställning från fossila bränslen till förnyelsebara.

– Det är värdefullt att bygden tar initiativ och går samman, det representerar ett socialt kapital som är väldigt värdefullt. Det här hade ju dessutom inte gått att göra så här billigt om det inte var frivilligt arbete som låg bakom, sa hon.

För de som vill bygga till exempel solparker som den i Näversjön så har regeringen avsatt 1,4 miljarder kronor i bidrag fram till 2019.

– Omställningen kommer inte bara att bygga på lokala initiativ, det behövs även stora projekt av staten och företag. Men ett projekt som det här i Näversjön underlättar omställningen och har ett mervärde, som att det svetsar samman bygden och skapar en utvecklingskraft som går att använda till annat, sa Kristina Persson.

Solcellsparken i Näversjön producerar cirka 90 000 kilowattimmar per år, är uppkopplat på Jämtkrafts nät och delägarna har skrivit avtal med elbolaget ETC El i Stockholm. Totalt har drygt 1 miljon kronor investerats i bygget av parken.

En fråga som framtidsminister Kristina Persson fick under besöket var den om beskattning av egenproducerad el.

– Jag hoppas att vi ska kunna rätta till det där. Det måste finnas ekonomiska incitament för att ställa om och vi behöver långsiktiga lösningar för att kunna göra stora investeringar, sa hon.

Men något löfte att skatten kommer att plockas bort kunde hon inte komma med.

– Men regeringen har sagt att vi ska titta på möjligheterna för hur vi ska fortsätta att ge bra villkor för investeringar i solenergi.

Läs mer:

Största solanläggningen nu i drift

Näversjön satsar stort på solen

Krönika: För mycket solkraft kan haverera elnätet – men det finns en lösning

Krönika: Oändligt med energi till alla på jorden är hur lätt som helst

Mer läsning