Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt småbarnsmammorna som hittat ett sätt att stötta flyktingar #jämtlandhjälper

/
  • I soffan sitter Malin Karlsson med dottern Saga, Zandra Persson med Mille i knät och Malin Schleenvoigt med sonen Alfred.

Ett gäng småbarn far omkring i en lek med bilar i köket hemma hos familjen Schleenvoigt. Mitt i vardagsruschen styr de tre mammorna upp det sista inför söndagens stora loppis med barnartiklar på Rödöns bygdegård.

Annons

– Jag har lagt ner ungefär all min tid på det här. Min sambo säger att loppisen är min andra sambo, säger Malin Schleenvoigt.

På loppisen kommer barnkläder och leksaker kommer att byta ägare. Alla intäkter från lotteriet, fikaförsäljningen och bordshyran går sedan oavkortat till den ideella organisationen Hej främling. De anordnar bland annat aktiviteter för dem som bor på Grytans flyktingförläggning.

– Visst, det är en stor flyktingström som kommer till Europa. Men vi känner att vi kan påverka här och nu och hjälpa de som har kommit hit, säger Malin Karlsson.

– Vi vill att de ska få göra roliga saker och inte bara köpa kläder. Utflykter och så, för att de ska få livskvalitet, säger Malin Schleenvoigt.

– Sånt som är självklart för våra barn, säger Zandra Persson.

Förra året arrangerade de en liknande loppis och då gick pengarna till Bassestiftelsen. Det slutade med att de skänkte 15 000 kronor och var jättenöjda med det.

– Jag behövde bli av med lite barnkläder och leksaker. Det var så det började, säger Malin Karlsson.

I år hoppas mammorna på ett ännu bättre resultat.

– Det är samma upplägg i år men vi la i några växlar till, säger Malin Schleenvoigt.

Många ställer upp på olika sätt bland annat genom att baka kakor. Men bara genom att äta av godsakerna på söndag är man med och stöttar projektet.

– Jag kan inte släppa allt här och åka till Grekland och hjälpa till. Men jag göra någonting här och då är det många som kan haka på. Man kan säga på Facebook "kom och ta en fika eller köp en lott så gör du också skillnad" säger Zandra Persson.

Alla företag som mammorna har kontaktat har varit mycket generösa. I nuläget har ett 70-tal företagare varit med och sponsrat med fina priser till lotteriet. Det handlar bland annat om restaurangcheckar, flygbiljetter och snöskotersafaris. Det är framför allt på Facebook som de marknadsför loppisen och responsen är stor.

– Jag får sms från människor jag har runt omkring mig som säger "Tack för att du påminner mig." Många går omkring i vardagslunken och tittar på tv och tänker att man skulle ha gjort någonting och så händer ingenting. Det är inte så många som vet vad de ska göra, säger Zandra Persson.

För de tre arrangörerna har höstloppisen blivit en tradition. Trots att det tar väldigt mycket tid och arbete för att få allt att gå ihop vill de fortsätta även i framtiden.

– Det här tänker vi göra varje år, säger Malin Schleenvoigt.

– Det vi vill visa är att det faktiskt inte är så svårt. Det här skulle fler kunna göra, säger Zandra Persson.

– Man sitter och håller gråten tillbaka när man läser och tittar på nyheter. Det är hemskt men någonstans känns det lite bättre i magen att vi gör faktiskt gör någonting, fortsätter hon.

Hur hjälper du, din förening eller ditt företag till för att stötta flyktingar?

Skriv ett mail till 72063@op.se berätta kort om din/er insats och skicka gärna med en bild.

Eller hashtagga #jämtlandhjälper på instagram eller twitter.

Läs mer:

Så ställer länet upp för flyktingarna – klädinsamlingar, språkcaféer och motorcykelturer #jämtlandhjälper

Här hittar du loppisens Facebooksida.

Mer läsning

Annons