Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolervik: Mästerlig Ragnar bjöd på ny bild av Luther

/
 • – Ibland känns det som att människor tror att Luther uppfann stressen. Men det är ju helt tvärtom, säger Per Ragnar, som under flera år studerade Luthers skrifter och kom fram till att tysken, som på 1500-talet gjorde uppror mot kyrkans avlatsbrev, egentligen var en levnadsglad människa.  I söndags besökte han Föllinge kyrka med sin föreställning om den kände reformatorn.
 • Per Ragnar om Martin Luther:  – Han vågade stå upp för det han trodde på för 500 år sedan i en liten by fast han visste att han kunde bli bränd på bål. Han var övertygad om sin sak och vågade tvivla på kyrkan.
 • För tio år sedan kom Per Ragnars bok ”Luther, död eller levande” ut i bokhandlarna. I boken framträder bilden av en annan Luther än den gängse som handlar om ångest, utbrändhet och stress.  – Det här är den 231:a kyrkan vi besöker med föreställningen, berättade han.
 • Föllingebygden låg lite som i dvala efter alla helgerna.
 • Föllinge kyrka, söndag eftermiddag. Precis före det stora snöfallet.
 • Det kom inte många själar till kyrkan, men vi som var där kände oss utvalda.
 • En gång i tiden var Per Ragnar en av de mer omskrivna, omsusade skådespelarna i landet. Förutom skådespeleriet har han dessutom skrivit böcker, varit programledare i teve och hållit föreläsningar landet över.
 • Glöm den dystra och tungsinta bilden av Martin Luther. Luther var egentligen en levnadsglad inspiratör som värdesatte livslust. Det säger skådespelaren och författaren Per Ragnar som i går gestaltade reformatorn i Föllinge kyrka tillsammans med organisten Patrik Sandin. I bakgrunden kyrkvaktmästare Bengt Uppström.
 • Per Ragnar och Patrik Sandin bilar runt i Sverige och gör föreställningen om Martin Luther i de svenska kyrkorna.
 • Elisabeth Björklund är kyrkoherde i Föllinge och en av dem som tagit initiativ till föreställningen.
 • Trots kyla, trots ett tilltagande snöfall och busväder, trots Tour de ski på teve hade några människor ändå lämnat sina små stugor och tagit sig till värmen i kyrkan denna söndagseftermiddag.

En liten annons i kyrkobladet. Affischer på byns anslagstavla.
Resultatet blev att den store skådespelaren Per Ragnar en januarisöndag när snön och skymningen föll över Föllinge gav en magisk föreställning för tolv intresserade åskådare. Det är sådant som kan hända i Jämtland.
Dessutom gav han oss tolv utvalda en helt ny bild av Martin Luther.

Annons

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Exakt på sekunden tryckte kyrkvaktmästare Bengt Uppström på knappen och kyrkklockorna i Föllinge började ringa.

Det var söndag eftermiddag och klockan var tre. Om ett par minuter skulle föreställningen börja. Ute hade det precis börjat snöa för fullt och det skulle bli ett riktigt ruskväder. Men några hade ändå lämnat sina små stugor på sluttningarna för att ta sig till kyrkan. För att komma i tid. De sista hade nu anlänt och tagit plats i bänkarna. Jag räknade dem till elva. Den tolfte var jag.

Men innan dess var vi några som hade suttit i foajén och druckit kaffe och ätit kakor. Bengt Uppström hade serverat den äldre mannen bredvid mig. Han hade grått bakåtkammat hår och en kavaj i grovt varmt tyg och ett brynjeliknande linne närmast kroppen. Han hade sagt att den klädseln var den han använde när han snart skulle gestalta huvudfiguren.

Mannen var Per Ragnar.

Om bara en liten stund skulle han trollbinda den lilla skaran åskådare som sökt sig till Föllinge kyrka.

Men du kanske är en ung person, och du tänker, Per, vem?

Så här: Per Ragnar geniförklarades redan på 1960-talet och fick tidigt betydande roller för vilka han hyllades av kritikerna, bland annat Arvid Falk i tv-versionen av Strindbergs Röda Rummet och som läkaren i Janne Halldoffs film Korridoren.

Under första hälften av 1980-talet var han populär programledare i teve för Gomorron Sverige efter Lennart Hyland. Han har fortsatt att vara skådespelare, på scenen och framför kameran, samt har föreläst och skrivit böcker. Han har också varit med i teveproduktioner som Någonstans i Sverige och i Tre kronor där han spelade psykopaten Sten Frisk. På senare år har han under lång tid åkt runt och gestaltat Adolf Hitler i en monologteater. Han har också hunnit med att vara informationschef för Åhléns.

Det var den Per Ragnar som nu hade kommit till Föllinge tillsammans med musikern Patrik Sandin för en alldeles speciell föreställning.

Det skulle handla om en man som under flera århundraden präglat människor på ett alldeles särskilt sätt, och om vilken det sägs att han ofta sitter på våra axlar. En man som anses vara själva grundorsaken till utbrändhet och magsårsattacker, reformatorn Martin Luther.

Per Ragnar satt lugn vid sin kaffekopp. Trots att det bara var en halvtimme kvar såg han ut att ha all tid i världen.

Han sa, apropå tid, och apropå det faktum att föreställningen skulle handla om Martin Luther, att han hade blivit i mer harmoni med sig själv efter att ha läst in sig på denne Luther.

Föreställningen "Luther död eller levande" bygger på Per Ragnars bok med samma namn. Den skrevs efter fyra års forskning som ledde till att Per Ragnar omvärderade sin bild av munken, bibelöversättaren och reformatorn.

– Jag fann en man med båda fötterna på jorden och huvudet i himlen.

Hur började det för din del?

– Det var när staten och kyrkan skulle skiljas åt. Jag blev plötsligt nyfiken på Luther, och funderade över hur man skulle kunna bli av med honom, och därmed hans negativa påverkan på oss.

Men Per fann något annat.

‧– Vi förknippar honom med stress och jäkt och långa arbetsdagar, men i själva verket predikade han livsglädje och var som lyckligast när han helt kunde försjunka i inre stillhet.

En stund senare var det dags. Bengt satte igång klockorna och snöfallet tilltog utanför kyrkofönstren. Den kommande timmen skulle bli magisk. Per Ragnar plockade det bästa ur alla sina kunskapsområden, den agerande närvarande skådespelaren, den folklige berättaren, den faktabaserade journalisten, folkbildaren och humoristen. Alla episoder ur Luthers liv och tankevärld som en kronologiskt skriven bok, kapitel efter kapitel. Inte en stakning, inte en darrning, en timmes mästerlig skådespelarinsats som förärades oss tolv i kyrkan en söndag eftermiddag. Allt varvat med Patrik Sandins starka orgelspel, som gav tid för reflektion och eftertanke.

Vi kände oss utvalda.

Läs mer från Nolervik:

Inger lägger saxen på hyllan efter 63 år

Livet tog en helt ny vändning för Lars-Åke

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons