Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt guldregn över Skärvången – tog fem medaljer på SM

Snart måste Skärvångens bymejeri bygga ett större rum för medaljer och utmärkelser. Det börjar nämligen bli fullt på väggarna nu. Företaget gjorde ny succé på SM i mathantverk och kammade hem fem medaljer.

Annons

Skärvångens bymejeri och deras ostar firar fortsatta framgångar i SM i mathantverk. Så till den grad att det nu tagit slut på ledig väggyta i medaljrummet. Från vänster Lillian Mellkvist, Roland Norrman, Kibrom Sertsu, Pia Källman Ström, Jocke Mellkvist och Saied Rajb.

SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner. I år hölls tävlingen i Umeå och det fanns mathantverkare från hela Sverige representerade när medaljerna delades ut under lördagen 8 oktober. Det var över 400 produkter indelade i 40 klasser som juryn skulle bedöma under årets tävling.

Jämtlands län var det län som tog hem flest guldmedaljer, tio stycken. Dessutom blev det fyra silver och ett brons. Skärvångens bymejeri var det företag från Jämtland som blev mest prisat, fem medaljer blev det totalt. De fick guld för Linus, Vit Caprin och Get Brie, silver för dragonmarinerad getost, och slutligen brons för getmesen.

Och det är ingen överdrift att påstå att Skärvången har fått medaljvana. Förra året blev det faktisk fyra guld och två silver, så i själva verket var det en blygsam tillbakagång i år då det "bara" blev tre guld, ett silver och ett brons.

Till saken hör dock att konkurrensen ökat rejält i branschen.

– När vi började för 30 år sedan så fanns det runt 20 småskaliga ostproducenter i Sverige, och nu är det närmare 200. Det gäller för oss att ligga på topp, berättar Roland Norrman som äger företaget tillsammans med Tor Norrman.

Konkurrensen avspeglar sig även i mängden produkter som de levererar, där de trots framgångarna inte lyckats nå upp till toppåret 2007. Däremot är det fortfarande högtryck på sommaren då folk besöker fabriken och butiken i Skärvången.

– Antalet buffégäster ökade i år med 12 procent. Folk åker hit enkom för att besöka oss, det har blivit en tradition för många, berättar Pia Källman Ström som arbetar med bland annat försäljning och marknadsföring.

En av drivkrafterna är fortfarande att utveckla nya produkter, som både ska falla dem själva, kunder och SM-juryn i smaken. Ett stort mål inför vintern är att framställa en traditionell getost av högsta kvalitét.

– Just nu tillverkas den gammaldagsa getosten bara på tre ställen i Sverige, som jag känner till. Det vore synd om den kunskapen försvann, så just nu håller vi faktiskt på att leta lämpliga jordkällare i närheten av Skärvången, eftersom den ska källarlagras, berättar Roland Norrman.

Skärvången var inte det enda företaget i Krokoms kommun som det regnade medaljer över. Vallgårdens Bär imponerade på juryn med sina produkter, och fick guldmedaljer för både lingonglögg och lingonnektar. Kittelbergets gårdsmejeri ville inte vara mycket sämre, utan prisade även de med guldmedalj för sitt gårdssmör.

Sammantaget är det bara konstatera att Krokoms kommun tillhör den svenska eliten i mathantverk.

Mer läsning

Annons