Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offerdals Hälsocentral vinner årets jämlikhetspris: "Vi är otroligt glada"

Offerdals Hälsocentral prisas för sin höga kvalitet och tillgänglighet. Priset på 100 000 kronor delas ut av Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Annons

– Vi är otroligt glada över att ha fått en sån här utmärkelse utifrån det arbete som vi har lagt ned under så många år, säger Robert Björngard som ansvarar för företagshälsovården på Offerdals Hälsocentral.

"Medborgarkooperativet Offerdals Hälsocentral visar hur landsbygden kan gå före på vägen mot en demokratisering av vårt samhälle", skriver Jämlikhetsfonden i sin motivering.

2010 var hälsocentralen nedläggningshotad och räddades då av att verksamheten omvandlades till ett medborgarkooperativ och ägs nu av Offerdalsbygdens befolkning, och drivs utan vinstintresse. Något som är relativt unikt i Sverige, säger Robert Björngard.

– Att vara både primärvård och företagshälsovård finns det några stycken till. Men i formen som medborgarkooperativ är vi ganska unika. Den kombinationen tror jag är en framgångsfaktor för att överleva utifrån hur primärvården ser ut idag, säger han.

Kooperativet har idag nästan 700 medlemmar och verksamheten har ett tjugotal anställda.

Robert Björngard, ansvarar för företagshälsovården på Offerdals Hälsocentral.

Mer läsning

Annons