Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen strid om skolorna i Alsenbygden

/
  • Mats Mathiasson, ordförande i föräldraföreningen vid Hovs skola, underströk att det råder 100-procentig enighet bland föräldrarna i Alsen om en hopslagning av skolorna. Han flankeras av Sven Mattsson och Hans Bergetorp, båda Alsen.  Foto: Matsåke Persson

Nu är det öppen strid om skolorna i Alsen och Västbygden. Sprickan mellan byarna blev ett faktum vid tisdagskvällens möte i Kluk.

Annons

Det fanns ett förslag till uttalande om att ingen av skolorna får läggas ned. Men det avvisades med kraft av representanterna från Alsen.

– Det råder 100-procentig enighet bland föräldrar med barn i Hovs skola att det ska vara en hopslagning av skolorna i Alsenbygden. Och enda relevanta alternativet är att den skolan placeras i Alsen.

– I framtiden blir det lättare för kommunen att lägga ner två svaga skolor i stället för en som är stabil. Och det finns också föräldrar i Västbygden som bara vill ha en skola, sa han.

Kurt Folkesson, ordförande i Västbygdens byalag, blev mycket besviken på Alsenborna.

– Det var ju den här diskussionen vi ville undvika. Vi vill istället ha ett samarbete och slåss för att båda skolorna ska behållas.

– Ska vi ha en skola för byn eller våra barn? undrade Mats Mathiasson.

Han pekade på att nästa läsår kommer en enda lärare att vara ensam med eleverna några dagar i veckan i både Alsen och Västbygden.

– Det finns en gräns när det gäller säkerhet och det sociala innehållet för att slå vakt om en skola, sa Sven Mattsson, Alsen.

Per-Lennart Persson, Åflo, tyckte att fajten mellan Alsen och Kluk är djupt olycklig.

– Byarna slår ihjäl varandra, sa han.

Peter Hallberg, lärare i Kaxås skola som också är nedläggningshotad, riktade skarp kritik mot de ansvariga bakom skolutredningen.

– De har ett otroligt konstigt synsätt. Det blir en död glesbygd. Och tjänstemännen verkar ha tagit ett stryptag på politikerna, sa han.

– Ge dem inga arvoden utan betala bara reseersättning. Och ta bort mellancheferna, föreslog han.

Gärde-Tångeråsens byalag, Kaxås byalag, Västbygdens byalag och ett antal pensionärsföreningar ställde sig däremot bakom uttalandet.

Ett är säkert: Skolstriden kommer att gå vidare i Alsenbygden.

Mer läsning

Annons