Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordnade flyktingboende snabbare än bygglov – nu bötfälls kommunen trots överklagan

På order av Migrationsverket skakade Krokoms kommun fram flyktingboenden. Nu tvingas kommunen betala över 126 000 kronor i byggsanktionsavgift trots överklagan med hänvisning till flyktingkatastrofen.

Annons

Krokoms bygg- och miljönämndsordförande Jan Runsten (MP) har tidigare sagt att alla som bryter mot bygglovsreglerna ska straffas lika - även kommunen själv.

Den 12 november fick kommunen besked från Migrationsverket att 100 asylsökande skulle tas emot och att kommunen hade sju dagar på sig att färdigställa platser. Den 14 november när flyktingarna kom stod boendena i Krokoms kommun klara. Den 18 november lämnade kommunens in ansökan om bygglov till bygg- och miljönämnden.

LÄS OCKSÅ: Krokoms kommun bötfäller sig själv – flyktingboenden hade inte bygglov

Vilket var alldeles för sent enligt nämnden som i mars beslutade att kommunen skulle betala totalt 126 532 kronor i byggsanktionsavgift. 55 098 kronor för de ombyggda och anpassade delarna av SLU-gården och 71 434 kronor för den ändrade användningen av Sjövillan.

Kommunen har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen. Domstolen går på bygg- och miljönämndens samt länstyrelsens linje och bestämmer att kommunen ska betala straffavgiften.

LÄS OCKSÅ: Fler flyktingboenden på gång i Åsbygden

Mer läsning

Annons