Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på Spinnrockens äldreboende: – Nedläggningsförslaget är ogenomtänkt

/
  • Katarina Hellqvist, undersköterska på Spinnrocken, är kritisk till sparförslaget.

Personalen på äldreboendet i Nälden är kritiska till sparför­slaget att lägga ner Spinnrocken.

Annons

– Den som räknat på det här är inte införstådd i hur det ser ut här, säger undersköterskan Katarina Hellqvist.

– De verkar tro att det är ren hemtjänst på våningarna 2 och 3, och att det bara handlar om det särskilda boendet för tio personer på bottenvåningen.

– Vi gör också insatser för sju av de nio som bor i servicelägenheterna på de två övre planen, men det tycks kommunen inte förstå.

– Vi tvättar deras kläder, duschar dem, städar lägenheterna, hjälper de gamla att komma ut på promenader. Det är tack vare oss de kan bo kvar i sina servicelägenheter. Kommunen har inte räknat med dem. De måste också ha hjälp eller plats på ett vanligt äldreboende, för det räcker inte med hemtjänsten och det goda jobb de gör.

döpte kommunen om Spinnrocken från demensboende till särskilt äldreboende, något som innebar lägre personaltäthet. Men fortfarande är alla de boende på Spinnrocken mer eller mindre dementa. De boende som är 79–97 år, är samtliga i behov av tillsyn, bedömer personalen.

stolta över det jobb vi gör på Spinnrocken, säger Katarina Hellqvist. Många av de medarbetare som rings in från resurspoolen vittnar om att det här är en de bästa avdelningarna att jobba på.

Roland Lif fick för två veckor sedan fast jobb på Spinnrocken, och nu är hans jobb hotat.

– Det känns väldigt snopet för mig, efter att i fem år ha hoppat runt på olika vikariat i kommunen.

på att det verkligen kommer att sparas några pengar om Spinnrockens lokaler ska byggas om till lägenheter med 6-7 platser för äldre funktionshindrade.

– Varför inte spara på dagisköket här intill i stället, när det går ta mat från skolköket som ligger bara 30 meter därifrån, säger undersköterska Carina Tjärnström.

anhöriga reagerar på att Spinnrocken föreslås läggas ner och att de boende ska flyttas om till kommunens särskilda boenden i Krokom, Föllinge och Ede, Offerdal.

– Jag blir både ledsen och orolig, sedan jag fått höra det på omvägar, säger Örjan Löf, Östersund.

– Min mamma som är 97 år har bott på Spinnrocken i fyra år, och det här känns inte alls bra. Jag märker på mamma att hon mår bra här. Det här är känsliga vårdtagare som blir oroliga om de ska spridas ut på olika äldreboenden i kommunen.

– Det är väldigt tråkigt som anhörig, och jag och mina tre syskon tror inte på det här. Det tänker jag klargöra vid den anhörigträff som kommunen har kallat till på torsdag, säger Örjan Löf.

Mer läsning

Annons