Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningsledare varnar för eldning

/
  • Brandmännen fick slita med brandslangarna för att kunna bekämpa gräsbranden i Kroksgård mellan Dvärsätt och Rödön.
  • Gräsbranden intill gamla Rödövägen i Krokvåg var en av många gräsbränder i länet i helgen. Länsborna avråds nu från att leda.

Länsborna avråds nu från eldning.
– Det är livsfarligt att elda gräs den här årstiden.

Annons

Det säger brandförmannen Ove Larsson från Krokom.
– Man bör tänka sig för både en och två gånger och dra fram vatten innan man börjar elda.
I helgen var Ove Larsson räddningsledare vid tre gräsbränder som alla berodde på felbedömningar av dem som skulle elda fjolårsgräs, löv och kvistar.
Under söndagen åkte han och räddningstjänsten från Krokom på två gräsbränder. Men den första, klockan 12.45 i Kroksgård mellan Rödön och Dvärsätt, rapporterades först som en bilbrand.
– Fastighetsägaren skulle elda av en liten yta. Men där spred sig det så snabbt att hans bil brann upp.
Samma snabba förlopp hade en gräsbrand knappt två timmar senare i Aspås. Eldningen på en gård cirka 200 meter ovanför skolan spred sig så att en kornlada så när hade antänts.
Ett dygn tidigare, vid 15-tiden på lördagen i Hissmofors, fick brandmännen från Krokom koncentrera sig på att hindra att elden spred sig mot Folkets Hus sedan eldningen på en allmänning plötsligt blev en gräsbrand och hoppade över ett krondike.  
– Gräset är så torrt att det sprider sig på en gång. Det blir explosionsartade spridningar, säger Ove Larsson.
Vid 14.30-tiden på lördagen blev SOS larmat om en gräsbrand på mellan 50 och 100 kvadratmeter som hade börjat sprida sig in i skogen i Selsålandet drygt två mil nordost om Stugun. Räddningstjänsten från Stugun släckte snabbt brand när den kom fram.
Några timmar senare, strax före klockan 18, fick SOS Alarm samtal om en gräsbrand i närheten av vattenverket i Mattmar.
När brandmännen från Trångsviken och Nälden kom till platsen så hade branden i det närmaste självslocknat. Det var bara en liten brandhärd kvar av elden som enligt larmet täckte en yta på ungefär 100 kvadratmeter.
Just vid den branden fanns inget som tydde på att någon eldat löv och fjolårsgräs, eller annat brännbart.
Om det varma och torra vädret fortsätter kan det i veckan bli aktuellt med eldningsförbud i hela eller delar av Jämtlands län. Det är länsstyrelsen som fattar sådana beslut.

Mer läsning

Annons