Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare får vänta längre på AT – regionen har tredje längst väntetid i landet

Trots lagkrav på att regioner och landsting ska erbjuda AT-platser åt blivande läkare ökar väntetiderna i landet. I Region Jämtland Härjedalen är väntetiderna tredje längst, slagna endast av Stockolm och Uppsala län.

Annons

Det framgår av en rapport utförd av Sveriges yngre läkareförening, SYLF. Det tar i snitt 10,3 månader att få påbörja AT i landet, vilket är en ökning med 50 procent sedan 2008. Väntetiderna har på ett år ökat i 15 av 21 landsting och regioner.

Enligt SYLF påverkar denna utveckling patientsäkerheten.

– Landsting och regioner måste omgående öka antalet AT-platser. Just nu tar det alldeles för lång tid att få legitimation, tid som i stället kunde ha använts i slutet av karriären när läkaren har den högsta möjliga kompetensen, säger Jonas Ålebring, SYLF:s ordförande, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Läkarstudenten Mari – en av få som fått eftertraktad AT-tjänst i Östersund

Östersunds sjukhus.

Enligt SYLF:s rapport är det längst väntetid i Stockholms läns landsting med 19,8 månader. Därefter kommer Landstinget i Uppsala län, 15,2 månader, och Region Jämtland Härjedalen, 11,7 månader.

De flesta som inte får påbörja sin AT i Sverige arbetar i stället som vikarierande underläkare. SYLF uppger att det inte finns något krav på handledning för dessa vikarier, och fem av tio av de som är nya uppger att de heller inte får någon sådan. Var femte vikarie uppger också att de har varit primärjour och haft patientansvar på akutmottagningar utan att ha en legitimerad kollega i närheten. Detta strider mot IVO:s principbeslut.

LÄS OCKSÅ: Trots lägre rankning – allt fler läkarstudenter vill göra AT på Östersunds sjukhus

– Att läkare introduceras till yrket genom en oreglerad tjänst underminerar syftet med AT. Ännu värre är det också att tjänsterna dessutom åsidosätter arbetsmiljökrav och patientsäkerheten. Både underläkarna och inte minst patienterna förlorar på landstingen inte tar ett gemensamt ansvar och ökar AT-platserna, säger Jonas Ålebring i pressmeddelandet.

För att öka genomströmningen inom Region Jämtland Härjedalen undersöker man just nu möjligheten att korta ned AT-perioden från 21 månader till 18 månader. På så vis skulle man kunna ta emot fler AT-läkare.

Genomsnittliga väntetider för Sveriges AT-orter.

-----

Läs mer:

Ordföranden efter beslutet om TNE:s nedläggning: "Viktigt att man ska känna sig trygg"

Brunflo hälsocentral utsedd till årets bästa

Mer läsning

Annons