Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: För den hemlöse i Östersund är vargavintern ett dödshot

När temperaturen kryper neråt ökar trycket på akutboendet och värmestugan i Östersund.

Annons

Närmare 100 personer lever i hemlöshet i Östersund just nu. Majoriteten är män. På Björkebo akutboende finns det åtta sängar, sex för män och två för kvinnor.

Det är först till kvarn som gäller.

Enligt kommunens beräkningar tillgodoser antalet sängar på akutboendet behovet för kommunens hemlösa. Men bara i februari har akutboendet fått avvisa åtta personer på grund av platsbrist, berättar Veronica Haase, enhetschef på Björkebo akutboende för Östersundsposten.

Än så länge räcker de två sängplatserna till kvinnor, men inte antalet sängplatser för männen.

För många av oss är vargavintern ett samtalsämne som vilket annat samtal om vädret. En isbrytare att ta till de minuter man väntar på bussen och söker kontakt med andra medresenärer som står och huttrar i kylan. Vi pratar om snöskottning, bilar som inte startar i kylan och hur många lager kläder som krävs för att gå ut och hämta morgontidningen.

Enhetschef Veronica Haase visar ett av rummen på Björkebo akutboende. Foto: Ulrika Andersson

Att under en månad avvisa åtta hemlösa personer från ett akutboende på grund av platsbrist i den här stränga kylan är en helt annan femma. För den avvisade kan det handla om att vandra runt hela natten för att inte frysa ihjäl när det är så här kallt.

Foto: Ulrika Andersson

Många av dem som söker sig till akutboendet har ett missbruk, andra tampas med psykisk ohälsa. En del har fått en plötsligt förändrad livssituation som ställt dem utan bostad, andra är nysvenskar som saknar en fast punkt och socialt skyddsnät.

Det går inte att på lång sikt förutse behovet av antalet akuta sängplatser för hemlösa. Det ligger i sakens natur. Men sedan Björkebo öppnade 2009 har antalet personer som söker sig till akutboendet fördubblats.

I ÖP:s artikel berättar Kristina Lundin, områdeschef för öppenvården i Östersunds kommun, att det är först när man gör bedömningen att det råder platsbrist permanent som man får ta ställning till om det krävs fler platser.

Det är inte kommunens ansvar att se till att alla kommuninvånare alltid har tak över huvudet. Men det är här socialpolitiken i en välfärdsstat måste klara av att vara flexibel och öka kapaciteten vid extrema tillfällen. Även om det råder sparkrav på 10 miljoner kronor för socialnämnden under 2018.

Vi ser en ökning av hemlösa och morgontemperaturen snittar just nu på minus trettio grader.

Istället för att be till vädergudarna om mildare nätter borde ansvariga i kommunen fundera över när ett behov blir permanent.

Är det när någon avvisas varje natt, varannan natt eller någon gång i veckan?

Faktum är att trycket både på Björkebo akutboende och på akutmottagningen har ökat sedan nedläggningen av Tillnyktringsenheten i höstas. Verksamheten slutade helt den 31 oktober. I november fick Björkebo avvisa 11 personer, något som Veronica Haase då beskrev i radion som ett helt nytt fenomen för verksamheten.

Sparkrav på socialpolitiken får direkta konsekvenser på människors liv, in på bara huden.

Särskilt när det är 30 minusgrader utomhus och du saknar tak över huvudet.

Mer läsning

Annons