Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man ångrar sig alltid när det går snett”

Den lantbrukare som blivit anmäld känner sig ångerfull.
– Man ångrar sig alltid när det går snett. Men det är många omständigheter som ligger bakom.

Annons

Först vill inte den anmälde lantbrukaren kommentera det har beskyllts för. Men efter en stund väljer han att berätta.

– Att det blivit som det blivit beror på många olika omständigheter. De döda djuren låg och väntade på nödslakten och den kom också under inspektionen, berättar han.

– Ja, men man har helt enkelt inte råd att ta hit nödslakten för en enda kalv. Enligt lagen ska man väl göra det, men jag tror inte att många gör det.

Han erkänner att det var mängder med gödsel som mjölkkorna stod i vid inspektionen.

– Ja, men det hade räckt om de hade kommit tre timmar senare. Då hade det varit borta. Jag skulle precis in och tömma, säger lantbrukarna.

– Ja, det är också många omständigheter. Det handlar om pengar, tid och ork. Maskiner har gått sönder och det har varit en väldigt kall vinter. Det finns inte alltid pengar till att åtgärda. Men oavsett hur det är så ska ju inte djuren lida.

Milko vägrar att hämta mjölk på gården och lantbrukaren vet inte vad som kommer att hända framöver.

– Förmodligen kommer jag att ändra inriktning och inte ha några mjölkkor.

– Det känns inte alls bra. Framför allt känns det tungt att det ska stå om det här i tidningen. Jag tänker inte svära mig fri från det som jag har ställt till med. Men tyvärr kommer det nog fler fall framöver. Det är nog inte bara jag som jobbar 18–20 timmar om dygnet. Ska man ha nya lån så måste man ha fler djur. Till slut hinner man inte med. Man måste sova ibland också.

Mer läsning

Annons