Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många i länet dricker för mycket: "Det är ett folkhälsoproblem"

Färsk statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 14 procent av kvinnor i Jämtlands län dricker för mycket alkohol. Siffran är näst högst i hela landet.
– Det är ganska höga siffror, säger Pi Högberg på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Nästan var femte man men bara var åttonde kvinna i Sverige är riskkonsument av alkohol, enligt statistiken från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. I länet är det däremot något färre män i riskgruppen, 17 procent jämfört med rikets snitt på 19 procent.

Mest utstickande är statistiken för kvinnor, som ligger på 14 procent kontra landets snitt på 13 procent.

– Det är inte signifikant högre. Det gör däremot inte problemet mindre allvarligt, säger Pi Högberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten.

Hon menar att det också kan finnas ett visst mörkertal i siffrorna.

– Det är självrapporterade uppgifter och där vet vi sedan förut att det kan vara underrapporteringar. Så siffrorna ska man ändå uppmärksamma som ett potentiellt problem.

Vad görs för att minska problemet?

– De mest effektiva insatserna hör ju till att hålla tillgängligheten låg. Det vill säga att det inte ska vara så billigt och att det ska vara knepigt att få tag på. Sen jobbar man inom hälso- och sjukvård med att fråga patienterna om deras alkoholkonsumtion och ge råd vid behov.

Det finns också positiva besked att ge. Enligt Pi Högberg minskar alkoholkonsumtionen bland yngre män.

– Det verkar finnas en större medvetenhet kring alkoholens risker i dag jämfört med 10-20 år sedan. Det har gjort att vissa dricker lite mindre. Det ingår liksom i den generella hälsotrenden som råder nu. En annan aspekt kan vara att det är en större acceptans att umgås utan att alkohol behöver vara med i bilden. Sen har vi många nyinflyttade människor från andra kulturer där det i högre utsträckning är tradition att inte dricka alkohol, det påverkar också, säger hon.

Statistiken bygger på svar från Nationella folkhälsoenkäten som har genomförts bland personer mellan 16 och 84 år under år 2013-2016. Sammanställningen är gjord av Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons