Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellannorrland kan bli storregion

Från januari 2011 kan Jämtlands län ingå i ”Region MittSverige”, med fler än 500 000 invånare.

Annons

På uppdrag av kommunminister Mats Odell och regeringen har statliga Kammarkollegiet i Stockholm i dagarna börjat utreda de anökningar om nya regioner som skickats till regeringen.

Tanken är att ett Sverige med nya region- eller länsgränser ska födas 1 januari 2011, eller 1 januari 2015. Det ska sammanfalla med när mandatperioderna inleds för den riksdag, och de kommun- och landstingsfullmäktigeförsamlingar som valts några månader tidigare.

förändringar även i ett historiskt perspektiv, säger Claes Ljungh som är generaldirektör för Kammarkollegiet med drygt 200 anställda.

– Vi kommer att lämna en rapport till regeringen i höst där vi kommenterar de ansökningar som finns.

Till exempel skulle synpunkter från Kammarkollegiet kunna påverka den politiska majoriteten i Härnösands kommun att besluta sig för att söka sig till Mittsverigeregionen.

Härnösandspolitikerna deklarerat att de helst vill ingå i Region Norrland, som skulle kunna omfatta de fyra nordligaste länen – eller Norrbotten, Västerbotten, delar av Västernorrland, och kanske Strömsunds kommun.

Till företrädarna för ”Mittstyrelsen” som driver på för skapandet av Region MittSverige har Härnösandspolitikerna sagt att de återkommer efter Kammarkollegiets rapport.

majoriteten i Timrå har tagit fasta på Ansvarskommitténs tidigare yttrande om att en region inte bör ha färre än 500 000 invånare och har sagt sig vilja samsas med Västerbotten, Norrbotten och Ångermanlandskommunerna i Region Norrland.

vill helst tillhöra Västernorrland, men där anses landstinget ha stängt dörren genom att föreslå att hela Västernorrlands län ska ingå i Region Norrland. S och den övriga oppositionen vill att Strömsund ska tillhöra Region MittSverige. Den borgerliga alliansen vill till Region Norrland. Ledningarna i Sundsvall och Ånge har bestämt sig för Region MittSverige tillsammans med Jämtlands län.

och Örnsköldsvik vill tillhöra Region Norrland.

Om 500 000 människor ska räknas som minimum för en fungerande kommun så krävs att hela Västernorrland är med på en sammanslagning med Jämtlands län, och de sex kommunerna i Hälsingland.

Men för att en Mittsverigeregion ska kunna hålla sig över 0,5 miljoner invånare krävs även att de allra sydligaste Västerbottenskommunerna ansluter sig.

 

Mer läsning

Annons