Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationella Snöskoterrådet vädjar: ”Stör inte djuren så att de behöver fly långa sträckor”

Allt fler snöskoteråkare kör utanför skoterledarna. Det kan stressa de vilda djuren så att de utsätter sig för fara.
Därför ger nu Nationella Snöskoterrådet ut en folder med råd till skoteråkarna.

Annons

– Vilda djur är mer skygga för människor än för motorfordon. Därför stör du mer om du stannar för att titta och fotografera. Det bästa är oftast att passera lugnt och försiktigt utan att stanna, säger Per-Olov Wikberg som är samordnare inom Nationella Snöskoterrådet.

Nästan alla i enkäten instämde i påståendet att de alltid, när de  kör snöskoter, tar hänsyn till djur, natur och andra människor. Men de svarade också att det finns en liten grupp som inte gör det, och därmed förstör för alla.

Att rådet nu ger ut en sexsidig folder, ”Vilda djur och snöskotertrafik”, med råd om hur människor på snöskoter ska störa så lite som möjligt i vildmarken beror på den enkätundersökning det lät göra under slutet av förra året.

Svaren från de drygt 2 000 människorna i webbenkäten tyder på att en del snöskoterförare kör vårdslöst och högljutt utanför lederna, vilket stör de vilda djuren.

I ett pressmeddelande hänvisar snöskoterrådet till vetenskapliga studier som visat att vilda djur reagerar kraftigare på sådant som är oförutsägbart, som en friåkande snöskoteråkare, än snöskoteråkare som rör sig längs kända leder.

”Studier visar också att djur som vid upprepade tillfällen blir störda ofta flyttar till andra områden”, skriver Nationella Snöskoterrådet.

En flytt kan innebära att det blir för många djur i det nya området och därmed en ökad konkurrens om födan, och en ökad risk att falla offer för rovdjur.

Med foldern hoppas Nationella Snöskoterrådet påverka så att alla skoterförare kör hänsynsfullt när de friåker.

”Stör inte djuren så att de behöver fly långa sträckor”, är en av uppmaningarna från rådet.

Det betonar också vikten av att se över snöskotern så att den bullrar så lite som möjligt, att köra mjukt och lugnt, ta hänsyn till vindriktning och terräng – och att skippa friåkningen.

”Den bästa och säkraste turen gör du på skoterleden”, skriver Nationella Snöskoterådet.

Rådet består av företrädare för Naturvårdsverket, Sametinget, Transportstyrelsen, Trafikverket, Polisen, landets länsstyrelser, kommuner och landsting, LRF och snöskoterorganisationerna Snofed och SSCO.

Läs mer:

Enkät ska ge bättre kunskaper om snöskoteråkning

Snöskoterkörandet i Frostviken inte stoppad – men på väg att få ordnade former: ”Djur och natur ska inte störas och förstöras”

Snöskotrar utanför lederna en regelmässig gråzon – var ska alla friåkare få plats?

De vill ha alkolås på skotrar

Mer läsning

Annons