Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu betalas nästa vända miljoner ut i bredbandsstöd – tre projekt i Strömsund omfattas

Länsstyrelsen har fattat ännu ett beslut om stöd till utbyggnad av fiberkabel för bredband. 29 miljoner kronor betalas ut denna gång.

Annons

LÄS OCKSÅ: Nu grävs det för fiber i Hoting

Strömsunds kommun ansökte om pengar från landsbygdsprogrammet för att ytterligare kunna bygga ut fibernätet. Arkivbild.

Av totalt 16 sökanden i länet är det tio projekt som nu får ta del av pengarna. En del av ansökningarna ändrades och vissa är inte heller klara för beslut, men man har alltså redan nu kunnat klubba igenom några av dem.

Pengarna är en del av landsbygdsprogrammet som ska säkerställa att platser där bredband inte är kommersiellt hållbart ändå får ta del av det.

Totalt 50 miljoner kronor finns att besluta om och sista ansökningsdatum var i mars 2016. Nu återstår runt 20 miljoner kronor att dela ut i kommande beslutsomgångar.

I Strömsund är det tre projekt som får ta del av utbetalningen, och det är en mängd byar som omfattas.

Ena projektet innefattar byarna Sikås, Gåxsjö, Ede, Gisselås, Hallviken, Yxskaftkälen, Tullingsås, Bredkälen samt Öhn med omnejd.

Projekt nummer två handlar om Hotings ytterområde till Rörström och det tredje fokuserar på Jormvattnet, Stora Blåsjön och Ankarvattnet med omnejd.

Mattias Strömqvist är platschef på Servanet i Strömsund, det kommunalt ägda bolag som sköter fiberutbyggnaden. Han säger att när pengarna nu beviljats är nästa steg att prata med människor i de berörda områdena för att övertala dem att koppla upp sig mot nätet.

– Vi kommer att ha informationsmöten i byarna och vi försöker få så många som möjligt att haka på, säger Mattias Strömqvist.

Uppfattningen är att intresset för fiber är väldigt stort, så Mattias Strömqvist hoppas att många faktiskt tar chansen att ansluta sig. Under hösten ska man utöver att informera potentiella kunder även hitta firmor att lägga ut grävjobben på.

– Vi vill kunna börja bygga så tidigt som möjligt nästa år, säger Mattias Strömqvist.

Redan nu byggs det för fiber på andra orter i Strömsunds kommun, däribland Hoting. I augusti förväntas de första hushållen där kunna vara inkopplade.

Läs mer:

Fiberkrig bröt ut i Hammerdal: "Magstarkt"

Här firades med tårta – hela Lorås får fiberuppkoppling mot nätet

Mer läsning

Annons