Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 varslas inom grundskolan i Östersund

Nu slår elevminskningen igenom på Östersunds grundskolor. Kommunen varslar 18–20 elevassistenter.

Annons

Antalet grundskoleelever minskar sedan flera år tillbaka och än är botten inte nådd.

Kommunen och en grupp fackliga företrädare har just suttit i förhandlingar som resulterat i att kommunen varslat 18–20 anställda om uppsägning från och med höstterminen.

De flesta hör till Kommunals medlemskår.

– Det är jättetrist, säger Britt Wikman.

Varken hon eller övriga fackliga ombud har formellt protesterat mot varslet, men Britt Wikman hade helst sett att personalen hade kunnat övervintra inom skolorganisationen.

– Okey att vi vet att elevantalet minskar i skolan, men det är ju proppfullt i förskolan som måste byggas ut. Det tar inte lång stund för de barnen att växa upp i skolåldern. Men med stopprogram menar arbetsgivaren att man inte har råd.

Även särskoleeleverna minskar i antal. En del av personalnedskärningen kommer att drabba särskolan, enligt Britt Wikman.

– Det är där de flesta elevassistenterna finns, så jag kan inte se annat än att särskolan berörs.

Elevassistenter finns annars i stort sett på varje skola.

Kommunen inleder nu en genomgång för att se vilken utbildning och erfarenhet elevassistenterna har för att se om det finns lediga jobb som några kan ta på annat håll inom kommunen.

– Har man jobbat på gruppbostad förut kanske man kan tänka sig att göra det igen, om det finns lediga tjänster. För var och en vi kan rädda kvar är det en vinst, säger Britt Wikman.

Inom förskolan kan det finnas behov av att rekrytera ny personal.

Anders Byström, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, gör dock inga utfästelser om omplaceringar. Det är för tidigt att säga, menar han.

– Det är naturligtvis inte roligt att behöva lägga varsel, men vi vet varför vi gör det och orsaken är elevminskningen, säger Anders Byström.

Mer läsning

Annons