Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 400 ton mat kastas i soporna

/

Drygt en fjärdedel av alla sopor i Östersunds kommun är livsmedel.
Det visar både mätningar och antaganden.

Annons

Av de totalt 19 000 ton hushållssopor som samlades in i Östersunds kommun under fjolåret så var 4 000 ton matavfall som sorterats som kompost.

Men hushållen kastade ytterligare omkring 1 400 ton livsmedel i det brännbara avfallet.

Varje år på våren så görs det en ”plockanalys” av soppåsarna med brännbart avfall.

Östersunds renhållningschef Ola Skarin berättar att det är en dags inhämtade brännbara sopor i Östersunds kommun, mellan 10 och 15 ton, som körs ned till miljöföretaget Sakab strax öster om Kumla i Närke.

Där blandas soporna ihop och det lyfts ut 5 högar à 100 kilo brännbara sopor. Det urval på 500 kilo som gås igenom sorteras i olika sorters sopor.

i det brännbara var i fjol drygt 11,5 procent. Räknat på hela mängden brännbara sopor, 12 000 ton, så blev det 1 400 ton.

Mängden sopor och andelen livsmedel är i stort sett konstanta mellan åren.

Men i Östersund har det aldrig gjorts någon uppskattning av hur mycket av det kastade som skulle gå att äta.

i Storbritannien av avfallsmyndigheten ”Wrap” säger att 61 procent av matavfallet där slängs i onödan.

”Konsumentföreningen Stockholm” undersökte i december ifjol en veckas sopor från 72 hushåll i Bromma och kom fram till att de i genomsnitt slängde 5,6 kilo mat i veckan.

Eftersom hushållen där inte har särskilda komposttunnor så slängdes allt soptunnorna för brännbart avfall.

som presenterats i Svenska Dagbladet, sägs att 57 procent av matavfallet var ätbart. Men då hade till exempel äppelskal, brödkanter och köttsvålar räknats som ätbart.

Konsumentföreningen hänvisar också till en attitydundersökning och säger att det är mest bröd och andra bageriprodukter som slängs, och grönsaker och mjölk.

Ola Skarin har inte någon uppfattning om hur mycket mat som slängs i onödan i Östersunds kommun.

– Men vi vill gärna att det man beslutar sig för att slänga kommer på rätt ställe.

han syftar på kommer ju till nytta som kompostjord.

Han tror att många av dem som köper mer mat än de förbrukar gör det på grund av att affärernas extrapriser ofta manar till storinköp.

Mer läsning

Annons