Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrofotografen Göran Strand prisas – får medalj för jamtsk vitterhet

Astrofotografen Göran Strand får 2017 års medalj och diplom för jamtsk vitterhet till professor Carl Zetterströms minne.

Annons

Göran Strand har gjort ett namn för sig långt utanför länets gränser tack vare hans vackra bilder på bland annat rymdfenomen. Han har bland annat fotat solförmörkelsen i USA, fått en bild som frimärke, fått pris för bästa astronomibild och levererat norrsken till Coldplay. För att nämna några saker.

Foto: Frida Hansson/Göran StrandGöran Strand

►Läs också: Nattfotografen som är mörkrädd

Nu kan han alltså lägga en medalj och diplom för jamtsk vitterhet till samlingen. Utmärkelsen delas ut av Kommittén för Jamtamotets Bevarande och de motiverar utmärkelsen på följande sätt i ett pressmeddelande:

”Med fotografisk precision har han, i Bredmans och Wargentins efterföljd, skapat bilder med världsrykte som bildar och berör.”

Läs fler artiklar om Göran Strand här.

Utdelningen sker fredag 17 november klockan 12 på Frösö hembygdsförenings museum på Stocke.

I pressmeddelandet nämns Stefan Lundin, Bodil Malmsten, Elin Olofsson, Tage Levin, Curt Lofterud, Ing-Marie Eriksson, Nisse Simonson, Kjell Albin Abrahamson, Lars Hammarin, Carl-Göran Ekerwald, Elsa Wallén, E A Egervärn och Berta Magnusson som exempel på tidigare pristagare.

Professor Zetterströms minnesmedalj delas i år ut för 33:e gången.

Fakta:

Carl Zetterström var född i ett litet torp på Rödön år 1767. Genom studier blev han professor i medicin i Uppsala. Innan han dog 1829 donerade han sin stora boksamling till hembygden. Den blev grunden till Jämtlands bibliotek på Stocke, färdigt 1833. Samlingen finns nu i biblioteket i Östersund.

Källa: Kommittén för Jamtamotets Bevarande

Mer läsning

Annons