Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badstränderna öppnas på Bynäset

/
  • Saneringen av Bynäset på Frösön är inne på sin tredje säsong.  I vår ska militären  djupsanera de hektar som återstår på den norra delen.– Dyk- och ankringsförbudet kommer vi aldrig att kunna ta bort, säger Göran  Johansson.

I mitten på maj kommer röken att bolma från Bynäset. Det gamla bombmålet ska brännas för att militären ska kunna söka blindgångar.

Annons

Saneringen av Bynäset på Frösön är inne på sin tredje säsong. Vårens uppdrag till militären är dels att bränna av A-målet på den östra sidan, dels att djupsanera en liten bit osanerad mark på norra udden som kommunen nu äger.

bombmålet är bara till för att ammunitionsröjarna ska kunna se vad som ligger på marken. Någon ambition att lämna Bynäset fritt för strövtåg finns lika lite nu som förra året. Stora delar av Bynäset finns kvar som nedlagt skjutfält i Fortverkets ägo. Kostnaden för att göra Bynäset riskfritt är för hög, enligt besked från regeringen. Det får ske i den takt som det finns resurser till.

– Vårt problem är förra försvarsministern Leni Björklund som lovade att lämna Bynäset fritt för allmänheten, säger Göran Johansson från I 19 i Boden som är projektledare för avvecklingen av både Grytan och Bynäset.

Bägge skjutfälten är prioriterade saneringsobjekt.

– Men det betyder inte att de ska saneras fullständigt. Vi fortsätter till en viss gräns, säger Göran Johansson.

har ändå mycket förändrats på Bynäset sedan den första avspärrningen gjordes när F 4 just hade lagts ned. Nu är bägge stränderna fria för bad på södra och norra sidan om det smala näset. Likaså är norra udden fri för allmänheten. Kommunen har köpt marken och Fortverket har flyttat förbudsskyltarna nedåt mot Bynäset. När den lilla bit som ska djupsaneras i vår är säker blir hela norra udden tillgänglig. I alla fall från land.

– Dyk- och ankringsförbudet kommer vi aldrig att kunna ta bort, säger Göran Johansson.

Enligt honom finns en kvarts miljon blindgångar, svarta och stora som en tuschpenna, utspridda över det som kommunen hoppades skulle kunna bli ett strövområde.

– Problemet är inte att gå omkring utan att tillföra värme. Tänk på alla engångsgrillar som alla köper på macken på somrarna. Det smäller direkt.

Kvar sedan kommunen har köpt norra udden av Bynäset är 274 hektar riskfylld mark. Risken ska fortsätta att sänkas enligt ordern.

– Och det vi kan göra är att fortsätta att hålla trycket uppe. Men jag har respekt för att det tar tid, säger kommunalrådet AnnSofi Andersson (S) som fortfarande vill ha ett sanerat friluftsområde.

Mer läsning

Annons