Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskriver farliga vägen – då smäller det

/

Trafikverket anser sig inte ha råd att dra nya cykelvägen de extra 500 meter som skulle behövas för att nå barnrika byarna Digernäs och Åkeräng. Nu protesterar föräldrar mot planerna.

Annons

Det ska byggas gång- och cykelvägar för 148 miljoner kronor i länet de närmsta åren. En av dem ska dras mellan byarna Fillsta och Målsta, som i samband med det kommer att få cykelväg ända fram till Böle skola och vidare in till Östersund.

Men precis bortanför Målsta ligger byarna Digernäs och Åkeräng där de flesta av traktens barn bor, 41 stycken i dagsläget. Men dessa byar omfattas inte av planerna och det provocerar traktens föräldrar.

Men när de framförde åsikterna på det samrådsmöte som Trafikverket anordnade fick de höra att planen i princip är klar redan och att pengarna inte räcker till de sista metrarna fram till Digernäs infart.

– De har helt uppenbart ingen koll på hur de lokala behoven ser ut och jag förstår inte varför de ens kallar till ett samrådsmöte om planen redan ligger färdig, säger Marie Lindman från Digernäs.

Hon står som avsändare på den skrivelse som byalaget för Digernäs, Åkeräng och Målsta nu har skickat in Trafikverket och där föreningen ifrågasätter den rådande planen.

Väg 592, som går genom byn, har tung och snabb trafik i förhållande till sin bredd och dessutom dålig sikt. Det gör att föräldrarna tvingas följa eller skjutsa sina barn i nuläget, om de så bara ska till vänner ett hundratal meter bort.

– Inte ens chans att någon här släpper ut barnen på den här vägen och egentligen är det ett under att det inte har hänt någon olycka här, säger föräldern Anders Engström.

Och det säger han bara minuter innan olyckan äger rum.

Strax efter att ÖP har fotograferat barnen vid infarten till Digernäs och lämnat platsen så plöjer en personbil rakt in i de soptunnor och brevlådor som står uppradade längs vägrenen så att de slås i spillror.

För traktens föräldrar lär olyckan utgöra ytterligare tändvätska i deras kamp för att få cykelvägen dragen till byn.

Kjell-Arne Blom är planerare på Trafikverket och han säger att beslutet redan är taget att det inte blir en förlängning av cykelvägen.

– Regionförbundet har varit med och tagit det beslutet. Vi bestämde att den här sträckan först och främst ska åtgärdas, säger han.

Men om fyra år kommer nog cykelvägen att förlängas till Digernäs och Åkeräng.

– Så är tanken. Man måste göra prioriteringar, säger Kjell-Arne Blom.

Mer läsning

Annons