Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslag av nätdroger utanför skola

/
  • Polisen varnar för droger som går att beställa på internet, lagligt eftersom det är droger som inte har blivit narkotika-klassade.

Nätdrogen spice används av ungdomar i Torvalla.
– Vi har gjort beslag här utanför skolan, säger polisen Per Sundin.

Annons

Polisen varnar för droger som går att beställa på internet, lagligt eftersom det är droger som inte har blivit narkotikaklassade. Spice som är växtdelar som går att röka som hasch är drog som går att köpa, DXM och mefedron är andra.

I går kväll samlades föräldrar och elever till ett möte som var obligatoriskt att gå på, ett möte som skolan kallat till.

– Det som har hänt är att vi den här terminen kommit på vad det beror på att det är mycket skolk och många trötta elever. Vi trodde det var ett skolproblem, men det handlar om det ungdomar håller på med på kvällar och helger. Vi vet att det förekommer spice och hasch på skolan, säger rektor för Torvallaskolan, Carina Bergqvist.

Initiativet till mötet kommer dock från polisen.

– Vi ser ett problem med internetdroger som det finns ganska mycket av i Torvalla, säger Per Sundin.

Men drogerna är inget Torvallaproblem utan ett Östersundsproblem, menar Per Sundin.

I höstas hade polisen liknande föräldra- och elevmöten i Brunflo.

– Men nu har vi konkreta exempel här i Torvalla. Vi har gjort beslag här utanför och det är några få som provar mycket.

Per Sundin uppmanade alla föräldrar att vakna upp. Han berättade om hur lätt det är att beställa och få hem drogen per post.

– Har ni koll på det era ungdomar gör? Börjar era ungdomar förändras? Kanske bli frånvarande, slö, vara rödögd och ha jättestora pupiller? Om någon säger att det beror på att han har rökt vattenpipa, det är skitsnack.

Kommunens fältarbetsgrupp deltog också i mötet och gav information om sitt arbete. Gruppen har också märkt av nätdrogernas framväxt.

Det har också den grupp av nattvandrande föräldrar som finns i Torvalla gjort. En i gruppen berättade om hur hon hittat ett paket spice liggandes utomhus. Petflaskor med hål i botten som används för att ta spice har samtliga hittat.

Gårdagens möte var det första av tre den här veckan, då resten av Torvallaskolan samt Ängsmogården bjuds in.

Mer läsning

Annons