Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar på gatubelysningen

Alliansen ville spara drygt 9 miljoner kronor på miljö- och samhällsnämnden. Men majoritetens sparförslag på 5,5 miljoner vann.

Annons

I onsdags hade miljö- och samhällsnämnden i Östersund möte. Då beslutade nämnden att de ska spara 5,5 miljoner kronor.
Besparingar ska bland annat ske genom det hårt kritiserade beslutet att släcka gatubelysningen i Östersund. Det blir mörkare i Östersund men inte lika mycket som tidigare sagts.  Belysningen ska inte släckas på helgerna, det ska inte vara mörkt lika många timmar på natten – det ska vara släckt mellan två och fem på morgonen – och det ska alltid vara tänt i innerstaden. Sommarsläckningen kommer inte att förändras jämfört med tidigare år. I stället hoppas nämnden på besparingar genom att byta ut gamla energislukande lampor.
– Vi ska vända oss till fullmäktige och be om 20 miljoner under fem år. Inom fem år ska vi ha belysning som drar hälften så mycket energi, säger Göte Murén (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden.
Besparingar ska även ske genom att brukare ska få färre färdtjänstresor.
Alliansen ville spara hårdare. De vill bland annat skjuta upp investeringar. Det vill inte socialdemokraterna och pekar bland annat på at Frösöbron behöver rustas upp.
– Vi måste göra något åt den. Den håller på att vittra sönder. Frösöbron behöver repareras. Det kostar mer och mer att reparera bron ju längre vi väntar, säger Murén.
Att rusta upp bron kostar 13 miljoner varje år under två år.

Mer läsning

Annons