Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteken i Brunflo och Lugnvik kan läggas ned

Områdesbiblioteken i Brunflo och Lugnvik kan komma att läggas ner nästa år, när kultur- och fritidsnämnden måste spara i sin budget.

Annons

I budgeten för 2010 behöver kultur- och fritidsnämnden skära bort 3 miljoner kronor i sin befintliga verksamhet. Det är de ekonomiska förutsättningarna med kraftigt minskade skatteintäkter, som gör att Östersunds kommun får dra in svängremmen.

Av sparkravet på 3 miljoner kronor skulle en nedläggning av biblioteken i Brunflo och Lugnvik 356 000 kronor respektive 652 000 kronor. Eller totalt 1 008 000 kronor, men helårseffekten blir något lägre för 2010 eftersom nämnden sitter fast i hyresavtal till och med februari 2010.

De bägge biblioteken är integrerade med Kastalskolan respektive Lugnviksskolan, vilket beräknas ge konsekvenser för skolan. Samtidigt mister Lugnviks och Brunfloborna en viktig mötesplats, inte minst för äldre och funktionshindrade.

Nämnden vill även spara 190 000 kronor per år genom att minska bidragen till åtta studieförbund, något som kan få konsekvenser den verksamhet som studieförbunden bedriver på fritidsgårdar, antidrogverksamhet, musikverksamhet med mera. Genom att minska på verksamhetsbidraget till föreningar ska 200 000 kronor sparas.

Ytterligare 100 000 kronor nås om anslaget till allmän kulturell verksamhet minskas. Dessutom ger en senareläggning av införande av musikgrundkurser i kulturskolan ytterligare 100 000 kronor.

På idrotts - och fritidsanläggningar går det spara 245 000 kronor bland annat genom att släcka elljusspåret på skidstadion på mornar, höja liftpriser och biljettpriserna på Thomée. Ytterligare 160 000 kronor blir det om Östbergsbadet bara hålls öppet för skolor och föreningar.

Besparingar på 500 000 kronor görs om underhållet på fritidsanläggningar dras till bara det mest nödvändiga. Dessutom kan en halv miljon kronor hämtas hem i besparing om hyrorna höjs för vuxenverksamhet vid kommunens idrottsanläggningar och idrottslokaler.

Nämnden konstaterar att hyror och avgifter har legat fast sedan 1999.

27 maj ska nämnden besluta om nästa års budget och flerårsplanen för 2011–2012.

Mer läsning

Annons