Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare att köpa nyttig mat

/
  • Ali Hisham, Lit, och Rowida Aldirani, Torvalla, väntar på att ta bussen.
Ali Hisham handlar läsk, chips och kakor varje vecka.
Alkohol däremot aldrig.
Skulle du kunna handla mindre av godis och läsk?
– Ja, det skulle jag kunna göra.
Rowida Aldirani handlar kakor, chips, godis och så vidare med olika mellanrum säger hon. Det brukar bli ungefär 200–300 kronor per vecka på liknande varor. Alkohol dricker hon lite av.
Det skulle gå att dra ned på allt, utom på en sak – choklad.
– Jag tycker mycket om choklad, säger Rowida Aldirani.
  • Ali Hisham, Lit, och Rowida Aldirani, Torvalla, väntar på att ta bussen.
Ali Hisham handlar läsk, chips och kakor varje vecka.
Alkohol däremot aldrig.
Skulle du kunna handla mindre av godis och läsk?
– Ja, det skulle jag kunna göra.
Rowida Aldirani handlar kakor, chips, godis och så vidare med olika mellanrum säger hon. Det brukar bli ungefär 200–300 kronor per vecka på liknande varor. Alkohol dricker hon lite av.
Det skulle gå att dra ned på allt, utom på en sak – choklad.
– Jag tycker mycket om choklad, säger Rowida Aldirani.
  • Gunborg Johansson, Byskogen, tror inte hon skulle kunna minska sitt hushålls matkostnader med uppåt 9 000 kronor per år.
– Vi är två personer och vi köper aldrig chips, läsk och godis. Jag handlar ekologiska varor, om det inte är alldeles för dyrt. Det vi är lite slösaktigare med är att köpa riktigt bra kött och fisk. Det vill jag inte minska på. Ja, har man mindre pengar måste man det förstås.
  • Nyss hemkommen från Niger i Afrika är Maria  Nässén alldeles överväldigad av utbudet av varor i svenska livsmedelsbutiker.– Det finns så mycket. Det är underbart att kunna köpa sådant som jag längtat efter. Men mycket är onödigt förstås, säger Maria Nässén som arbetar som volontär i Niger.Det hon särskilt ser fram emot att äta är glass, mjölk och fil.– Speciellt fil. Det är ökenland där jag är och mejeriprodukter finns det inte så mycket av.Maria Nässén slås av andra saker när nu handlar mat i Östersund.– Jag har varit borta av och till under sex år och jag tycker inte priserna har gått upp särskilt mycket, inte på basvaror. Det finns också mycket mer ekologiska  varor. Nu är det inte bara färska produkter.Minska på onyttiga livsmedel går att göra för hennes del.– Man inser att utbudet är konstant, det är man själv som måste sätta gränser.

Hälsosammare mat kan spara pengar, även om det är ekologiska och andra matvaror som är bättre för miljön.

Annons

Folkhälsoinstitutet har räknat fram att hållbara matvanor är billigare för de flesta typer av konsumenter.

Lösningen är att handla mindre kött samt alkohol, chips, godis, läsk och kakor och i stället satsa pengar på frukt, grönsaker, spannmål och baljväxter som ärtor, bönor och linser.

Alkohol, chips, godis, läsk, kakor och liknande står för 35–40 procent av våra matkostnader, enligt Folkhälsoinstitutet.

på hur olika typkonsumenter kan ändra sina matvanor och minska sina matkostnader med 1 500–9 000 kronor per år beroende på de ursprungliga matvanorna. Beräkningar har bland annat genomförts för en student och en pensionär med mycket begränsad matbudget.

– För de flesta typkonsumenter är det en halvering av utrymmesvarorna som ger största besparingen, säger Anita Linell vid Folkhälsoinstitutet.

och frågade några människor hur de skulle kunna ändra sina köpvanor.

Mer läsning

Annons