Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsutredningar kan flyttas till Sundsvall

Ett stort antal brottsutredningar kan hamna hos åklagarkammaren i Sundsvall. Därmed riskerar Östersund att bli av med åklagartjänster.

Annons

– Från fackklubbens håll motsätter vi oss det, säger Anna Uddenberg, ordförande för åklagarnas lokala fackklubb på Jusek i Östersund.

Fackklubben på åklagarkammaren i Östersund hade i går ett möte. Det finns planer på att låta åklagarkammaren i Sundsvall sköta ärenden som rör så kallade mängdbrott. Det är exempelvis snatterier, trafikbrott och skadegörelse.

– Det har förts diskussioner om att effektivisera hanteringen av mängdbrott hos polis, åklagare och domstol. Men redan i dag har vi en specialiståklagare hos oss som sköter det effektivt. Det fungerar bra, säger Anna Uddenberg.

Det är riksåklagaren som tittar på hur det ska kunna bli effektivt och har kommit med förslaget. Anna Uddenberg tycker snarare att det skulle vara bättre om hanteringen av mängdbrott sköts från Östersund.

– Vi har en väl fungerande organisation som sköter hanteringen kring mängdbrott. Vi kan lika gärna sköta dem, säger hon.

Anna Uddenberg säger att det finns vissa fördelar med att centralisera hanteringen av mängdbrott hos åklagare eftersom det gör att kompetens samlas på ett ställe.

– Men det finn även nackdelar. Vi jobbar tätt med polisen. Sitter åklagarna 20 mil ifrån polisen blir det inte lika lätt att samarbeta, säger hon.

Om förslaget att flytta utredningarna till Sundsvall får gehör riskerar Östersund att bli av med åklagartjänster.

– Förlorar vi utredningarna av mängdbrott så kommer vi också att få mindre tilldelning av pengar. Och vi blir övertaliga. Naturligtvis kan följden bli att vi förlorar tjänster, säger Anna Uddenberg.

Mer läsning

Annons