Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butikerna i Kärnan överens - börjar med söndagsöppet

/
  • – Det krävs att Östersund är tillgängligt för annars åker kunderna förbi till Lillänge och Birsta. Jag tror att fler butiker i staden hakar på med tiden, för alla betalar ju hyra för sju dagar i veckan, säger Jonas Gabrielsson.
  • – Det krävs att Östersund är tillgängligt för annars åker kunderna förbi till Lillänge och Birsta. Jag tror att fler butiker i staden hakar på med tiden, för alla betalar ju hyra för sju dagar i veckan, säger Jonas Gabrielsson.
  • Annette Lindow, centrumledare.
  • – Det är med blandade känslor, men någon måste vara loket som drar i gång tåget. Det är en allmän trend med söndagsöppet och som kunderna anammar, säger Elzbieta Andersson, Vita Korset.
  • – Vi kommer också att få kliva in och öppna på söndagar tids nog. Kanske redan i höst, om fler butiker öppnar på söndagar, för då måste vi anpassa oss, säger Rickard Åslund, Sporttjänst.

Nu ska stadskärnan bli mer tillgänglig, för i höst drar även gallerian Kärnan i gång med söndagsöppet.

Annons

Efter många om och men är det nu dags för söndagsöppet även för de 20 butiker som huserar i Kärnans galleria. Sedan tidigare har Åhléns, KappAhl och Mittpunkten haft söndagsöppet, men affärsinnehavarna i Kärnan har velat avvakta. Men nu är en ny tid på väg.

– Nu har också butikerna i Kärnan bestämt sig för att ha söndagsöppet, och jag tror att det är enda sättet att hålla stadskärnan levande på sikt. Utan söndagsöppet kommer vi successivt att dö ut, för vi märker redan nu att vi har mindre folk hos oss på lördagar, säger centrumledare Annette Lindow.

När Lillänge köpcentrum expanderar så måste handeln i city se om sitt hus, och börja samarbeta mera, hävdar Lindow.

– Stadskärnan har så mycket mer att erbjuda än bara shopping. Vi kan bjuda på mer, men då måste vi samarbeta med kaféer, restauranger, hotellen och övriga aktörer i citykärnan.

Den första signalen är att visa att stadskärnan är öppen och tillgänglig även på söndagar. Premiären blir 30 oktober med öppet mellan klockan 12 och 16.

– Nu finns kravet på söndagsöppet inskrivet i alla hyresavtal. Vi har nu alla med oss och det kommer också att märkas på vår marknadsföring, säger Lindow.

Enligt Kärnans centrumledare har det inte varit något större gny med att få med alla butiker på vagnen. Även om de mindre butikerna inte är helt entusiastiska inför att jobba på söndagar.

– Det är med blandade känslor, men någon måste vara loket som drar i gång tåget. Det är en allmän trend med söndagsöppet och som kunderna anammar, säger Elzbieta Andersson, Vita Korset.

För hennes butik med bara två anställda blir det dyrt med söndagsöppet konstaterar hon.

– Vi har bara råd att ha en som jobbar på söndagar. Det blir för dyrt att ha två eller att ta in extra personal. Jag jobbar redan sex dagar i veckan och får försöka ta ut en ledig dag under veckan.

Det har varit mycket diskussioner i huset kring hur man ska få lönsamhet och att det kan kosta mer än det smakar.

– Det sägs att det ska två år innan vi får lönsamhet med söndagsöppet, men jag hoppas på det bästa och att inte kunderna sviker oss, säger Elzbieta Andersson.

Med Kärnans 20 butiker som nu ansluter, kommer det från i höst att finnas ett 50-tal butiker i centrum som har öppet på söndagar.

– Många andra butiker i staden har nog väntat på oss, och jag tror att flera butiker kommer att haka på, säger Annette Lindow.

Mer läsning

Annons