Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byarna som tröttnat på post från fel kommun

Byborna i Storbränna, Munkflohögen och Knutbränna har ännu en gång tröttnat på att tillhöra fel postnummerområde. Ett faktum som innebär att de får mängder med kommunal information från Krokom, trots att de faktiskt bor i Östersunds kommun.

Annons

Läs även: Post Nord lovar – vi gör ett nytt försök

– Postorten är det man ska trycka på. Postnumret skiter vi i, för det har Postnord sagt att vi inte har med att göra. Och det stämmer, postnummret är till för att deras maskiner att kunna sortera posten rätt. Postorten Häggenås ligger i Östersunds kommun, Föllinge ligger inte i Östersund kommun.

– Hur svårt ska det vara att få rätt post från rätt kommun, frågar sig  Carl-Göran Dahlberg som bor i Storbränna i Östersunds kommun.

Det är en smått irriterad Carl-Göran Dahlberg som tar emot i ett för dagen kyligt Storbränna. Han försöker förklara det som tycks vara en hopplös situation.

Byborna i Storbränna, Knutbränna och Munkflohögen har länge kämpat för att få ett annat postnummer. Byarna ligger i Östersunds kommun, men Postnord har ihärdigt ansett att de ska tillhöra Föllinge postnummerområde i Krokoms kommun. Redan 2010 ställde sig Östersunds kommunstyrelse bakom en ändring, men det verkar inte ha påverkat Postnord.

Nu görs ett nytt försök. I ett brev till Östersunds kommun ber Carl-Göran Dahlberg, aktiv i bland annat Storbränna Hembygdsförening, att Östersunds kommun än en gång ska ställa sig bakom ett krav om att byta postnummer.

I brevet konstaterar han att byarna får mycket samhällsviktig information som gäller både Krokoms och Strömsunds kommuner i sina brevlådor, men att den viktiga från Östersund inte alltid når fram.

Läs även:

– Vi finns inte i Östersunds kommuns hantering när vi ligger under Föllinge postnummerområde. I och med att vi har Föllinge som postort tillhör vi Krokoms kommun, förklarar Carl-Göran Dahlberg i Storbränna.

– Vi finns inte i Östersunds kommuns hantering när vi ligger under Föllinge postnummerområde. I och med att vi har Föllinge som postort tillhör vi Krokoms kommun. Det betyder att vi får mycket information från Krokoms kommun och även Strömsunds kommun, men inget från Östersunds kommun, den kommun som vi faktiskt tillhör, förklarar Dahlberg.

Utöver det så får de åka sex mil till Föllinge för att hämta ut paket, men om de får ett postnummer i Häggenås eller Lit så har de mycket närmare.

”Undertecknad gör ett nytt försök att lösa problemet. En vädjan till Östersunds kommun: Hjälp oss, peka med hela handen och låt Posten förstå allvaret med vårt önskemål” skriver företrädarna i brevet.

– Undrar vad Krokoms kommun vill idag? undrar Carl-Göran Dahlberg och tittar ner i brevlådan hemma i Storbränna.

Enligt Carl-Göran Dahlberg är ett skäl som Postnord hänvisat till ökade kostnader. Ett skäl som Dahlberg inte ger mycket för.

– Det kostar dem inte ett öre att ändra det här, det är bara vrånghet som ligger bakom, säger han.

Han berättar om två tillfällen då postnumret ställt till problem. Dels i somras då en tysk turist som skulle till Storbränna hamnade i Föllinge, dels om en jubileumsinbjudan.

– Alla födda 39 i Östersunds kommun bjöds till en jubileumsfest, utom vi som bodde här. Postnumret säger ju att jag bor i Krokoms kommun.

– Vem vet, jag kanske hade träffat på någon gammal fjälla, säger Dahlberg och skrattar.

Östersunds kommun har hörsammat bybornas vädjan och har beslutat att ligga på Postnord för att byarna ska få ett annat postnummer.

Men det är inte första gången Östersunds kommun lägger hela sin tyngd bakom en postnummerändring för byarna. Då blev det tvärnej från Postnord.

Så vad är skillnaden nu?

Enligt näringslivssekreterare Ingrid Mars vid Östersunds kommun har mycket förändrats sedan sist. Bland annat har antalet brev totalt minskat och antal paket som går via Postnord ökat.

– Vill man ha inflyttning och gynna den lokala utvecklingen så behövs det en attraktivitet, säger hon.

En sådan attraktivitet kan vara något så enkelt som att slippa åka sex mil för att hämta ut sina paket och istället göra det närmare eller när de är på väg in till Östersund på ärenden.

Att hämta paket i Häggenås vore en dröm om man frågan Carl-Göran Dahlberg.

Sedan är det faktum att samhällsviktig information inte alltid når fram ett tungt vägande skäl enligt Ingrid Mars.

Gången för att ändra postnummer är så att man måste gå via kommunen. Ärendet skickas sedan vidare till Posten Meddelande.

Carl-Göran Dahlberg tycker inte de har en orimlig begäran.

– Vi har inga konstiga önskemål, utan vi vill bara att det ska vara rätt och riktigt, säger han och tillägger att han inte vill ta fram någon glädje i förskott.

– Inte med tanke på hur motarbetade vi varit tidgare. Jag fattar inte varför Postnord inte har inställningen "tacka sjutton för att vi ska lösa detta" i stället för att komma med hundra argument till varför man inte ska kunna lösa den här situationen, säger han.

Hans enda önskan är att få tillhöra Östersunds kommun, vilket han ju faktiskt gör enligt gränsdragingen på kartan.

Mer läsning