Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancer i ögat förändrade hennes liv – nu vill hon hjälpa andra

Hösten 2014 förändrades livet för Malin Eldh. Hon drabbades av cancer i ögat.
Nu startar hon träffar i Östersund för att stötta andra i liknande situation.

Annons

Malin Eldh vill genom att dela med sig av sin berättelse stärka andra unga som drabbas av cancer.

Trots att Malin Eldh och hennes föräldrar satt i väntrummet på onkologavdelningen hade ingen av dem en tanke på att de snart skulle få ett cancerbesked.

Utanför St Eriks Ögonsjukhus i Stockholm var himlen gråmulen. Det var 10 november 2014, en måndag.

Tre veckor tidigare hade Malin plötsligt börjat se sämre på sitt högra öga. På sjukhuset i Östersund hade hon fått remiss till specialisterna i Stockholm. Ingen i Östersund hade berättat vad de misstänkte.

Efter undersökning och provtagning skulle hon nu få veta vad som var fel. På resan ner hade hon tänkt att hon bara skulle till Stockholm för att få tillbaka sin syn. Att allt skulle bli som det var innan, när hon var som vilken 27-åring som helst, och tyckte att livet var så enkelt.

När läkaren kom ut till väntrummet sa Malin till sina föräldrar att de inte behövde följa med.

Inne hos läkaren kom beskedet: Du har ögonmelanom, och två alternativ finns, att operera bort ögat helt, eller att strålbehandla.

– Då hämtade läkaren mina föräldrar, så att de också fick höra, säger Malin.

– Min mamma var nog mest tyst. Pappa undrade om jag skulle tappa håret. Efteråt sa mamma: "Nu när jag tänker efter så stod det ju på skyltarna att vi var på ögononkologen".

Malin Eldh är initiativtagare till medlemsträffar för unga i Jämtland som drabbats av cancer.

Det har gått två år sedan den där dagen. När vi träffas i Östersund för intervjun möter jag en Malin som har nära till skratt. Men det är ganska nyligen som livet sakta har börjat vända tillbaka uppåt igen.

– När jag drabbades tappade jag allt, jag tyckte inte att någonting var kul. Jag har mått så dåligt och varit otroligt rädd, säger Malin.

Att få cancer i ögat är ovanligt. I Sverige får 70–80 personer ögonmelanom varje år, varav de flesta är betydligt äldre än Malin.

Malin hade cancerceller i druvhinnan, som ligger nära näthinnan. När tumören växte tryckte den inne i ögat vilket gjorde att näthinnan lossnade lite, och antagligen var anledningen till att hon plötsligt fick försämrad syn.

För den som drabbas av ögonmelanom finns en risk att cancern sprider sig till andra delar i kroppen, i de vanligaste fallen till levern. Risken för spridning är lika stor oavsett om du väljer att operera bort ögat eller att strålbehandla. För Malin var det självklart att gå igenom strålning.

– Jag bestämde mig direkt. Jag tyckte att det kändes bra att inte behöva ha protes.

Behandla ögonmelanom kan behöva göras under flera år, men för Malin räckte det med en behandling i slutet av 2014, trots att tumören var ganska stor. Efter strålningen kunde det konstateras att den var borta.

Synnedsättningen däremot kommer hon aldrig att bli av med. I dag ser hon cirka 10 procent på det skadade ögat.

– Avståndsbedömningen är lite sämre nu. Jag spiller oftare och tycker att det är lite obehagligt att gå i trappor, säger Malin.

Familj, vänner och arbetskollegor har hela tiden stöttat och uppmuntrat Malin när det varit tungt. Trots det har hon många gånger ändå känt sig ensam.

– I bland har jag känt mig frustrerad över att folk inte förstått hur rädd jag varit. I början var det konstigt att jag hade så många runt omkring mig men ändå kände mig så ensam, säger hon.

– Det är svårt att möta varandra som drabbad och anhörig. Jag har förstått det efteråt. Jag har varit jätteledsen och jättearg över att folk har missförstått mig eller inte har lyssnat.

Ganska tidigt kom Malin i kontakt med organisationen Ung Cancer. Via dem kan man bland annat söka samtalsvänner, och så finns medlemsträffar på flera orter, något som inte fanns i Östersund. Men tack vare Malin har det nu ändrats.

När vi ses har hon nyligen hållit i den första träffen, och tanken är att det ska vara träffar en gång i veckan framöver.

– Nu sågs vi bara och fikade. Fyra personer kom och vi satt och pratade i tre timmar. Det kändes som att det var värdefullt för alla. Det betyder mycket att få prata med andra som har gått igenom samma sak och varit i samma situation.

Malin har även gått och pratat hos kurator, och hon menar att det varit viktigt att få prata med utomstående.

– Ingen ska behöva vara ensam. Det känns jättebra att jag tagit det här initiativet, säger hon.

Två gånger per år går Malin på kontroll, för att se att cancern inte kommer tillbaka. Rädslan för ett bakslag har varit stor många gånger.

– Nu känns det verkligen som det viktigaste i livet är att få vara frisk. Tidigare tog jag det för givet. Man tänker att man inte ska drabbas själv, vilket ju är ganska naivt, säger hon.

Hon menar att hon blivit bättre på att leva i nuet, samtidigt som hon inte vågar planera så långt fram i tiden.

– Jag har en känsla nu av att ingenting är självklart, inte ens att fylla 30. I dag har jag också en större förståelse för andra som mår dåligt. Tidigare förstod jag inte hur det kändes i kroppen när man är långt nere i en depression. Jag tror att jag är bättre på att möta olika människor.

Hon vill undvika att jämföra sina problem med andras. I stället försöker hon se att alla människor är olika och upplever saker olika. Och att det är helt okej att även beklaga sig över mindre saker, som inte är cancer.

– I början, när allt var så nära, så kunde jag bli irriterrad när folk klagade på småsaker inför mig. Men ganska snart insåg jag att jag ju också tycker att småsaker kan vara jobbiga. Det hör ju livet till. Även om jag haft cancer så är det ju skitjobbigt med en förkylning, eller att bryta en nagel, säger hon, och skrattar.

Malin Eldh.

Fakta: Malin Eldh

Ålder: 29 år.

Familj: Mamma, pappa, äldre syster, yngre bror, katt, "och min bror har just skaffat en golden retriever som är hur gullig som helst"

Gör till vardags: Jobbar som boendehandledare på gruppbostad

Drömmer om: att resa mera, att upptäcka världen. Vill även skaffa ett litet hus, gärna ganska centralt i Östersund. "Min syster har flyttat hem till Lillsjöhögen där vi växte upp, och hon tycker att jag ska flytta dit, men där är mycket mygg och jag vill bo i stan. Det är enklare. Även om jag gillar att vara ute i naturen."

Lyssnar på: Har väldigt blandad musiksmak. "Tycker om Takida, men gillar inte jättehårdrock, typ metall, när de growlar."

Favoritplats: "Jag älskar havet. Kanske för att jag aldrig haft det tillgängligt. Det ska vara en beach, och så sol och värme."

Bästa egenskaper: "Jag är snäll mot andra och lyssnar på vad folk vill berätta, jag är intresserad av människor."

Sämsta egenskaper: "Att jag inte alltid tror på mig själv, och tvivlar mycket på vad jag kan."

Fakta: Ung cancer

Ung cancer är en ideell organisation som grundades 2010. De arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för unga vuxna cancerberörda (drabbade och närstående) i åldrarna 16–30 år.

Ung cancer skapar mötesplatser, ger personligt stöd, informerar och debatterar.

Medlemsträffar finns på ett 20-tal orter i landet. Från i höst även i Östersund. Här står bland annat middag, brunch, yoga och bio på programmet. Malin Eldh ansvarar för träffarna och hoppas att de ska fungera som en frizon för cancerdrabbade, och att man ska känna en kravlös gemenskap där man ska kunna lyssna och dela med sig av sina erfarenheter.

Mer information hittar du på ungcancer.se

Malin Eldh vill genom att dela med sig av sin berättelse stärka andra unga som drabbas av cancer.

Malin Eldh.

Mer läsning

Annons