Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet kräver att Östersund blir fri från vägsalt: ”5 000 kilo salt sprids i naturreservat”

I en motion till Östersunds kommun föreslår Magnus Andersson (C) och Thomas Andersson (C) att kommunen ska bli vägsaltfri.

Annons

Debatten om vägsaltets vara eller icke vara har gått het från och till i flera år. Nu när Trafikverket beslutat om att utöka saltningen i Jämtlands län, har debatten tagit fart igen.

Nu kastar sig centerpartiet in i debatten och lägger en motion till Östersunds kommunfullmäktige om att kommunen ska bli vägsaltfri och att den ska ligga på Trafikverket om att sluta använda vägsalt i kommunen.

Läs också: Gigantiskt gensvar mot saltet – 150 namn i timmen strömmar in på hans lista

Bland annat menar Magnus Andersson och Thomas Andersson att saltningen hotar vattentäkter, skyddsområden, artrika vägkanter och våtmarker.

”Trafikverkets egna siffror visar att bara på E 45 mellan Östersund och Lit kan mer än 45 ton salt komma att spridas varje år” skriver de i motionen.

Som exempel nämner de bland annat att 1,6 ton kan hamna i Lits vattenskyddsområdet, att 5 ton kan spridas i Rannåsens naturreservat och att stora mängder salt kan hamna i Lillsjön.

Läs också: Redan efter en vecka fick Robert nog: "Ge fan i vägsaltet på 45:an"

De påpekar också att Lillsjön redan påverkas stort av Odenskog och snötippen som ligger i närheten.

Enligt motionärerna så bidrar också den sörja som bildas till att mer kemikalier används för att hålla bilarna rena.

Enligt Thomas Andersson och Magnus Andersson så finns det inte heller något som tyder på att trafikolyckorna minskar med vägsalt.

”Enligt Väg- och Trafikforskningsinstitutet VTI finns inga säkerställda forskningsresultat som visar att saltade vägar leder till minskat antal trafikolyckor i tidigare osaltade regioner” skriver de i motionen. (VTI står för Statens väg- och transportforskningsinstitut, reds anmärkning)

Läs också: Så många mil saltas i Jämtland: "Vi saltar bara vägar där sand inte fungerar"

Magnus Andersson (C) och Thomas Andersson (C) kräver i en motion att vägsaltet ska bort på vägarna i Östersunds kommun.

Mer läsning

Annons