Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cook and chill- hantering av sjukhusmaten blir dyrare än väntat

I framtiden kommer maten på sjukhuset att kylas ned direkt efter tillagningen och värmas upp på avdelningarna. Men införandet av det nya systemet blir försenat och dyrare än förväntat.

Annons

Läs mer: Kall mat en het potatis för landstingspolitikerna (2014)

Även i framtiden kommer maträtterna att serveras på porslin.

Tanken var att systemet skulle införas förra året men det sköts fram till hösten 2017. Nu ser projektet ut att fördröjas ytterligare på grund av det ekonomiska läget.

För att kunna införa det nya mathanteringssystemet måste det ske ombyggnationer av produktionskök, avdelningskök och personalmatsalens kök.

Kostnadskalkylen för projektet har förändrats från 42 miljoner kronor till 69 miljoner kronor och årskostnaden har ökat med cirka tre miljoner kronor, meddelar Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande. Beslutet om att införa cook chill står fast men nu ska regionfullmäktige ta ett beslut om finansieringen.

– Att införa cook chill kommer fortfarande att vara en lönsam investering men det kommer att ta lite längre tid innan vi hämtar igen pengarna, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att det 40 år gamla sjukhusköket är slitet och kräver en omfattande renovering för att klara lagkraven på en god arbetsmiljö. Dagens sätt att tillaga, transportera, varmhålla, servera maten och ta tillbaka rester och disk till köket är inte kostnadseffektivt.

Mer läsning

Annons