Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick ingen hjälp av ambulansen:

Kritiken kring hur familjen Dahlström blivit behandlade i samband med branden på Lyransgården fortsätter. Göran Dahlström fick ingen hjälp av ambulanspersonalen.

Annons

Den 10 mars blev Göran och Birgitta Dahlström av med allt de ägde när Lyransgården brann ner. Göran och Birgitta hyrde en lägenhet i huset. Birgitta befann sig på sjukhuset för att genomgå en operation medan Göran Dahlström befann sig i närheten av Lyransgården och blev chockad av branden.

– Jag har minnesluckor från den dagen, berättar Göran i dag.

Sonen Mikael var tvungen att åka till platsen. Han hittade sin pappa nerkyld, förvirrad och han stod och skakade. Mikael berättat att Göran inte hade fått någon hjälp från ambulanspersonalen på platsen.

– Det tycker jag var otroligt dåligt. Ambulanspersonalen berättade att de var på platsen för brandmännens skull, säger Mikael Dahlström

Han är kritisk till ambulanspersonalen.

– Det hade räckt med så lite. De hade kunnat ge honom en filt och tagit in honom i ambulansen. Helst hade jag sett att de hade kört honom till sjukhus eftersom han var chockad och behövde hjälp, säger Mikael Dahlström.

Nu hyr Göran och Birgitta en lägenhet som ligger i närheten av äldreboendet i Fåker.

– De fick ingen hjälp av socialtjänsten eftersom personalen där berättade att de inte kunde få någon hjälp eftersom de inte hade någon betalningsanmärkning eller fanns hos Kronofogden, berättar Mikael, och fortsätter:

– I 22 dagar fick pappa bo hos mig. Det fick han gärna göra. Men vad hade hänt om de inte hade haft några anhöriga här? Senare har de fått hjälp av bekanta med en ny bostad i Fåker.

Det var ambulansen från Svenstavisk som var på platsen. Avdelningschefen för ambulansen syd, Peter Mattsson, berättar att det finns vissa kriterier innan någon tas med i en ambulans.

– Alla som vill får inte åka med i ambulansen. Det finns en kriterielista för när vi ska ta hand om folk. Det är en väl definierad beskrivning, säger han.

Han tycker inte att det är konstigt att ambulanspersonalen fanns på platsen för att avvakta om någon av brandmännen skulle skada sig under räddningsarbetet.

– Det är räddningsledaren på platsen som avgör det. Det primära när vi åker till en brand är att vi misstänker att människor har skadats inne i branden, säger Peter Mattsson.

Mer läsning

Annons