Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De första EU-rösterna lämnade

/
  • Julia Löfvenberg, 17 år och från Torvalla, och 18-åriga Elin Myhr från Funäsdalen röstade i går i en skolvalsvariant av valet till Europaparlamentet. 18-årige Anton Eldh från Dvärsätt stod över. Men han ska rösta i valet 7 juni, liksom Elin. Men Julia får inte rösta eftersom hon då ännu inte fyllt 18 år.
  • Katrin Olofsson, 24 år, Offerdal:– Nej, jag är inte intresserad. Men jag ska rösta. Det är för att minska risken för att extrema partier kommer in.
  • Örjan Boman, 58 år, Hackås:– Nja. Men jag tänker i alla fall rösta. Det är  lite dubbel- bottnat, men att rösta är ändå en medborgerlig skyldighet.
  • Joseline Umutesi, 20 år, Torvalla:– Ja, det är klart att jag är. Men jag fattar inte så mycket av det, därför ska jag inte rösta. Jag väntar till nästa gång det är val.
  • Johan Pihlström, 23 år, Östersund:– Nej, inte direkt. Det ger mig ingenting. Jag är inte intresserad av politik. Ska jag rösta måste jag läsa på.
  • Elisabeth Persson, 49 år, Frösön:– Ja, jag måste svara ja. Annars blir det tokigt, jag är samhällslärare. Men EU är fortfarande anonymt, även för mig.

Det är drygt tre veckor kvar till valet till Europaparlamentet. Men redan har elever vid Jämtlands gymnasium röstat.

Annons

– Jag tycker att det är viktigt att man engagerar sig, säger 18-åriga Elin Myhr från Funäsdalen.

I går var hon en av 1 900 elever som röstade i det skolval till Europaparlamentet som under onsdagen och torsdagen var öppet för dem som studerar vid Wargentinsskoledelen av Jämtlands gymnasium.

En av hennes jämnåriga klasskompisar på samhällsprogrammet med internationell inriktning i årskurs två, Anton Eldh från Dvärsätt, skippade dock skolvalet.

– Det känns inte som det är på riktigt. Jag röstar hellre i det vanliga valet.

Men för klasskamraten Julia Löfvenberg från Torvalla var det självklart att delta i valet som genomfördes på internet.

Till skillnad från Elin och Anton får hon inte rösta i det stora valet till Europaparlamentet 7 juni. Hon är för ung, hon fyller inte 18 förrän i december.

– Jag får tvinga mina föräldrar att gå och rösta.

Men hon kommer inte att försöka påverka sin mamma och pappa vilket parti de ska rösta på i juni – eller i maj. För från 20 maj är det möjligt att förhandsrösta.

– Man ska bry sig om att vi har demokrati. Man kan rösta blankt bara man visar att man har intresse för demokratin. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar, annars kan man heller inte klaga, säger Julia.

Hon får nickande medhåll både av Elin och skolvalsskolkande Anton.

– Någon gång i framtiden kommer beslut som tas nu antagligen att påverka oss. Då är det bäst att vi är med och formar den framtiden nu, säger Anton.

Han, Elin och Julia, och Kenneth Nilsson från Kaxås, höll i den EU-valsdebatt med representanter för Sveriges sju riksdagspartiet som hölls 5 maj i aulan på Wargentin.

Den stundtals heta debatten ökade Anton, Julias och Elins intresse för politik, som tändes och eldades på i Malmö under de tre sista dagarna i november ifjol.

De tre, och Klara Secher från Odensala, var då delegater i en session med EUP, Europeiska Ungdomsparlamentet. De debatterade, skrev resolutioner, röstade och var igång stora delar av dygnen – precis som Europaparlamentarikerna när de samlas.

De valdes ut till ungdomsparlamentet för att de alla hade skrivit så bra uppsatser om olika EU-frågor.

Enkät i bildextrat till höger:

Mer läsning

Annons