Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den häktade klottraren sattes på fri fot

/
  • 22-åringen erkände de flesta av de 20 åtalspunkterna. ”Det jag gjort är så fruktansvärt jävla onödigt”, sa han.arkivbild: Anna-karin Pernevill

Den 22-årige man som suttit häktad för klotter släpptes i dag.
– Det jag har gjort är fruktansvärt jävla onödigt, sa 22-åringen.

Annons

I dag inleddes rättegången mot mannen som är misstänkt för att ha klottrat bland annat KMS på hus i Östersunds kommun.

Av de 20 åtalspunkterna så erkände 22-åringen de flesta. På vissa punkter kunde han varken erkänna eller förneka då han var påverkad av alkohol eller narkotika. Han nekade dock att han skulle ha klottrat på Frösön dagen efter att han släpptes ur häktet första gången.

– Det har jag absolut inte gjort. Klottret där är inte heller särskilt likt det jag brukar skriva, sa 22-åringen.

Han berättade i tingsrätten att han är djupt ångerfull.

– Jag har varit häktad i Härnösand och när vi kom in i Östersund så var det första jag såg husfasader där det stod KMS. Det kändes förnedrande.

Han berättade att de veckor han suttit i häktet har varot en ångestladdad tid.

– Man sitter häktad bland narkomaner och rånare som undrar vad man själv sitter där för. Det var ganska pinsamt att berätta att man satt där för att man klottrat. Något som killar i 13-14-årsåldern gör. Jag har sovit fyra timmar per natt och övrig tid har jag funderat över vad fan jag har gjort, berättar 22-åringen.

Han riskerar fängelse för den omfattande skadegörelsen och rättegången mot honom fortsätter nästa vecka. Han har också ett stort skadestånd att vänta från alla husägare som drabbats. I kommande rättegång ska ytterligare två män som är åtalade för klotter medverka.

Efter gårdagens rättegång fann inte tingsrätten att det fanns skäl för honom att sitta häktad fram till nästa rättegångsdag.

– Det hade känts bättre om han hade släppts ut för kontraktsvård. Men kommunen vill inte betala det. De vill väl ta kostnaden på annat sätt, sa åklagaren Stig Andersson.

Även 22-åringens mamma, som väntade utanför tingsrätten, var kritisk mot kommunen.

– Nu släpps han ut och det är skönt. Men vad släpps han ut till? Det står ingen från socialtjänsten här och väntar för att hjälpa honom. Han har ingen bostad, jobb eller pengar och jag tror att han själv har insett att han behöver vård.

– I massmedia vill man gärna utmåla sådana här personer som problem. Men det är sällan man tar upp vad som händer bakom kulisserna. Besparingarna inom vården kommer nog att slå tillbaka, sa mamman.

Mer läsning

Annons