Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

► "Det är många gånger jag åker hem efter en intervju och känner mig glad"

Han jobbar på att släppa sitt ego och brinner för att lyfta fram människor som upplever att de hamnat i samhällets periferi.
Efter 22 år som journalist på ÖP har Anders Lundin klart för sig vilka nyheter han tycker är viktiga att skriva om.
Lär känna personerna som bidrar till vår lokaljournalistik och det plusmärkta innehållet.

Annons

Anders Lundin är en av ÖP:s mest rutinerade journalister.

– Att synas själv tyckte jag nog var viktigt förr. När jag började på ÖP, som sportreporter när jag gick på gymnasiet, var det nog en av de saker som lockade. Känslan att man befann sig i händelsernas centrum, och att få se sitt eget namn i tidningen. I dag är jag inte lika intresserad av det, utan ser som min uppgift att berätta om människor som det inte skrivs om så ofta.

Anders Lundin har jobbat som journalist på ÖP sedan 1994. Han har varit allt från reporter till nattchef. Det han älskar mest med sitt arbete är att få sätta sig i bilen och köra ut i länet och hitta historier som ingen annan berättar.

Just nu är han mitt i att producera en serie artiklar om banknedläggningar och uppror.

– Det är ju en problematik vi skrivit om tidigare, men nu var det läge att göra något mer övergripande. Banknedläggningen är ju en orsak till att folk känner sig övergivna på landsbygden, säger han.

– Min egen analys är att det inte kan finnas banker på alla platser, men att det borde finnas någon anständighet. Det pratas ofta om solidaritet, men i praktiken, när det kommer till kritan, står inte makten upp för de äldre eller utsatta.

Anders vill anstränga sig och ta sig tid till att lyssna på vad människor har att berätta.

– Varje gång jag är ute och åker dyker nya berättelser upp. Börjar man bara prata och är beredd att lyssna så hittar man också berättelserna. Oftast är det efter intervjun, när man bara småpratar, som det riktigt intressanta kommer. När det uppstår ett autentiskt möte. Det är många gånger jag åker hem efter en intervju och känner mig glad, säger Anders.

Det faktum att han själv flyttade från Östersund till Kälom för några år sedan har kanske gjort att han i dag ännu tydligare hittat sitt kall i att skriva om det som händer utanför staden.

– Det som driver mig är att skriva om den osedda människans kamp mot det priviligerade. Och att synliggöra problem i samhället som sedan kan leda till förändring, säger han.

Det här får du som Pluskund

Polis, banker, mobiltäckning och mediaskugga är fyra aktuella och viktiga samhällsfunktioner, enligt Anders, som bidrar till att människor i glesbygden känner sig övergivna. Att ÖP finns på plats i alla delar av länet anser han är avgörande både för samhällsutvecklingen och för tidningens egen överlevnad.

– Genom att vara ute och åka kan vi ha koll på saker som vi annars hade missat. Vi måste bli ännu bättre på vara ute och träffa fler människor. Jag tror att det är det enda sättet att finansiera vår journalistik på, att det vi gör blir relevant för alla, oavsett var man bor i länet, säger han.

– Jag känner ett stort ansvar inom mina bevakningsområde. Läsarna förväntar sig att jag ska bevaka deras intressen, och det är även tack vare läsarna jag har något att berätta.

Är du redan prenumerant – aktivera ditt konto här

För Anders har jobbet även lett honom både till kärleken och till Kälom. På den gård där han nu bor gjorde han för några år sedan ett reportage. Redan då blev han förälskad i huset och i platsen.

– När jag och min nuvarande sambo blev tillsammans, efter att jag skrivit om henne, visade det sig att hon var på gång att köpa en släktgård av sin faster. Det snurrade till i både kropp och knopp när det visade sig vara det torp som jag blivit så förälskad under den där intervjun i några år tidigare.

Det här ingår i ditt nyhetspaket

Anders Lundin trivs som bäst när han får åka runt i länet och möta människor.

Här hittar du Anders artiklar om kontantupproret:

Landshövdingen vill ha tydligt besked av Handelsbankens nye vd

Per Åsling ger bankerna bakläxa: Kontanterna är deras ansvar

Krokom i stort upprop – "Vi kommuner måste reagera innan det är för sen"

Hård kritik i Backe mot bankerna: Var ska vi lämna våra pengar?

Bedrövelse efter banknedläggning – handlare tvingas skjutsa kontanter ännu längre

Kommunen sätter press på Handelsbanken – kräver svar om kontanter

Bankomatuppror i Hoting – hela samhället har skrivit på namnlistor

Mer läsning

Annons