Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Det blir som att centrum säckar ihop helt

/
  • Marina Nilsson var den som höll öppet på Lugnviks bibliotek på fredagen. Annars jobbar hon mest på huvudbiblioteket inne i stan. ”Just i dag är det lugnt här, det är ju klämfredag,” säger Marina Nilsson som liksom sin arbetskamrat Åsa Andersson tycker det vore tråkigt om biblioteket i Lugnvik lades ned.”Jag tycker inte biblioteket ska läggas ner. Det blir få saker kvar i Lugnviks centrum,” säger Eva Sparf som på i fredags var på väg att besöka biblioteket.

Till biblioteket i Lugnvik kommer många äldre och barn.
– Det är klart jättetråkigt om biblioteket läggs ned, säger bibliotekarien Åsa Andersson.

Annons

Lugnviksbon Eva Sparf har inte hört talas om nedläggningshotet mot biblioteket och blir bestört när hon hör om det.

– Det är jättetråkigt om biblioteket ska stängas. Jag blev så glad när vi flyttade hit för tre år sedan att det över huvud taget fanns ett bibliotek här, säger Eva Sparf.

Hon har två barn, 8 och 10 år gamla, och brukar ofta besöka biblioteket.

– Barnen är förstås här med skolan, men vi brukar ofta gå hit. Jag lånar också mycket till mig själv. Det är suveränt att det finns ett bibliotek här och det är ett bra bibliotek, säger Eva Sparf.

På förmiddagarna är biblioteket öppet för Lugnviksskolans elever som kommer till hit som en del av sin undervisning och på eftermiddagarna öppnas dörrarna för allmänheten.

– Vi har stadig kundkrets, och det är en hel del äldre, men nu är det också mycket barnfamiljer. Det går i vågor, säger Åsa Andersson som är en av två bibliotekarier som arbetar i Lugnvik.

En hel del av verksamheten riktas mot barn och unga.

Bibliotekspersonalen har ett nära samarbete med skolan, inklusive särskolan i Lugnvik, och brukar bland annat ha projekt för att stimulera barns läsande.

Teaterföreställningar för små barn brukar också hållas här, och de allra yngsta barnen kommer hit med sina föräldrar genom barnavårdscentralen.

– Vi brukar visa biblioteket och prata om böcker. Det ger nya besökare som upptäcker att biblioteket finns här, säger Åsa Andersson.

Stängs biblioteket förlorar Lugnviks centrum ytterligare service.

– I och med att det finns så lite här blir det som att centrum säckar ihop helt. Jag tycker inte biblioteket ska läggas ned, säger Eva Sparf.

Mer läsning

Annons