Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli nej till jämtländska flaggdagar

/

Republiken Jamtland Befrielserörelsen vill att den jämtländska flaggan ska hissas utanför Rådhuset i Östersund vid speciella dagar. Men troligen kommer deras idé att få ett nej från politikerna.

Annons

För mer än ett år sedan skickade styrelsen i Republiken Jamtland Befrielserörelsen JRA in ett medborgarförslag om jämtländska flaggdagar, något som ÖP rapporterade om.

JRA vill att den jämtländska flaggan hissas utanför Rådhuset i Östersund under tre särskilda dagar varje år.

Det handlar om 12 mars, Jämtlands nationaldag, 16 juni, då sommartinget hölls, och 23 juli, jämtländska flaggans dag till minne av det första officiella hissandet 1983.

Nu ska förslaget upp på kommande kommunstyrelsemöte i Östersunds kommun, 10 mars, och tjänstemännen föreslår att politikerna ska säga nej till idén om flaggdagar.

Motiveringen lyder:

”Nuvarande riktlinjer för flaggning i Östersunds kommun medger att jämtländska flaggor kan användas i samband med Storsjöyran. Flaggning därutöver med den jämtländska flaggan behöver ingå i en total bedömning av kommunens riktlinjer för flaggning. Den jämtländska flaggan har ju inget officiellt erkännande utan får ses som ett uttryck av folklig glädje och stolthet över ett vackert landskap. Detta ger begränsade möjligheter att använda den jämtländska flaggan vid officiella högtider, bemärkelsedagar etc.”

Men förslaget ska ändå finnas med i den pågående översynen av riktlinjer för officiell flaggning i Östersunds kommun.

De riktlinjerna kan vara klara för beslut någon gång före juli i år.

Mer läsning

Annons