Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter uppgifterna om förhållandena på Björkbacka – detta är Förenade Cares åtgärder

Östersunds kommun berättar under fredagen att Förenade Care har vidtagit en rad åtgärder med anledning av situationen på äldreboendet på Björkbacka.

Annons

Det skriver kommunen på sin hemsida. Under fredagen ska man ha haft ett avstämningsmöte med företaget med anledning av de uppgifter som både anställda och boende har pekat på den senaste månaden.

LÄS OCKSÅ: Undersköterska vittnar om situationen på Björkbacka – beskriver flera situationer där vårdtagare missköts [+]

Äldreboendet Björkbacka.

Enligt kommunen ska Förenade Care ha vidtagit följande åtgärder:

Företaget har haft träffar med boende, anhöriga, närstående och personal. Där har man gått igenom de klagomål och synpunkter som kommit in, lyssnat av och redovisat vilka åtgärder man gjort.

I torsdags skickade företaget ut informationsbrev och enkät till anhöriga och närstående

Informationsbrev och en medarbetarenkät har gått ut till all personal.

Företaget har tillsatt en ny verksamhetschef på Björkbacka som börjar på måndag. Det innebär att Förenade Care kommer att ha två verksamhetschefer i Östersund - en för Björkbacka och en för Rådmansgatan och Sjöängen.

Förenade Care har utökat med en gruppchef. Från och med 8 november är det totalt tre gruppchefer på Björkbacka.

Nattbemanningen har utökats.

– Kommunens ansvar är att se till att företaget följer de kvalitetskrav som Vård- och omsorgsnämnden ställer, förklarar förvaltningschef Lars Liljedahl på Östersunds kommuns hemsida.

– Från kommunens sida uppfattar vi att företaget ser allvarligt på situationen och har tillsatt de resurser som är nödvändiga för att uppnå en god kvalitet i verksamheten. Särskilt bra är det att de snabbt ökat på ledningsresurserna och att de arbetar för att det ska finnas tillräckligt med kompetent baspersonal på plats.

De uppgifter som framkommit om boendet har bland annat bestått i att vårdtagares larm varit icke-fungerande, att personer har ramlat och blivit liggande under längre perioder, samt att det saknats ledning.

Företagets vice vd Siv Nordqvist har tidigare sagt att man ser allvarligt på uppgifterna och att man ska utreda situationen.

-----

Läs mer:

Hennes mamma bor på Björkbacka: "De äldre ska med respekt kunna få ett värdigt avslut. Det här är inte det"

Allvarliga brister uppdagade på äldreboendet i Björkbacka – avsaknad av larm och flera fallolyckor

Mer läsning

Annons