Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen i centrum på ny neonatalavdelning

/

På den nyrenoverade neonatal­avdelningen är det familjen som är i fokus. I går gick det stora flyttlasset med både kuvöser och fåtöljer.

Annons

Under många år har avdelning 109, där för tidigt födda barn vårdas, varit trångbodda. Men nu är lokalerna helrenoverade och det finns även familjerum.

– Vi har fem familjerum för barn som inte är så apparatkrävande. Här ska föräldern tillsammans med personalen kunna sköta barnet, säger Kerstin Ögren, enhetschef neonatal.

inte familjerum som användes på det här nya sättet med filosofin att familjen är i fokus.

– Det är en tendens just nu är att många neonatalavdelningar riktar in sig på familjevård, säger Kerstin Ögren.

Några som verkligen tycker det är bra med familjerum är Anders Borg och Camilla Elamari. De bor i ett eget rum tillsammans med dottern Klara.

– Det tycker vi är väldigt bra att kunna vara nära Klara. Vi har haft henne på storsal, det är mer personligt att ha henne på ett eget rum, säger Camilla Elamari.

Hon är dock inte helt nöjd med resultatet av den stora renoveringen. Det saknas ett föräldrakök.

– Det faller ganska mycket på att det inte finns ett kök. Det kostar en hel del att ligga på sjukhus och det är svårt att kunna laga mat här. Det är ju familjevård och då ska vi kunna vara så mycket med Klara som möjligt, säger Camilla Elamari.

Kerstin Ögren berättar att frågan kring ett kök har stötts och blötts. Men det finns ingen lösning på problemet i dag.

Renoveringen av avdelningen har lett till olika salar där spädbarnen placeras beroende på hur det mår. Det finns en stor intensivvårdssal med ett närliggande behandlingsrum samt familje- och mödrarum.

– Vi har åtta vårdplatser, säger Kerstin Ögren.

Hon lyfter fram att lokalerna är ljusa och fräscha och att det nu blir ett lite annorlunda arbetssätt för personalen.

– Det blir mest spännande för personalen med ett nytt arbetssätt där de genom den familjefokuserade vården blir mer stöttande i sin roll, säger Kerstin Ögren.

Mer läsning

Annons