Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga kemikalier kan finnas i leksakerna

/
  • Lilla Melker biter ibland på den röda plastbollen som ligger bredvid. men mamma Kristina Ingebrand tänker inte på vilka kemikalier som kan finnas i den. – Nej, jag tänker bara på vilka andra barn som kan ha bitit på den och som kanske har magsjuka.
  • Martin Nordman besöker den öppna förskolan i Östersund tillsammans med sonen Samuel.  Martin, håller du koll på vilka de farliga kemikalierna är?– Det är inget jag systematiskt letar efter, men jag kanske borde göra det, säger han.
  • Martin Nordman med sonen Samuel till vänster, i mitten Rickard Essens dotter Klara och till höger Kristina Ingebrand med sonen Melker.

Det har larmats om bisfenol A i nappflaskor och ftalater i leksaker. ÖP träffade några föräldrar för att prata om de farliga kemikalierna i barns och vuxnas vardag.

Annons

Några kemikalier som på senare tid har lyfts fram som skadliga är ftalater. Det är en grupp kemikalier som används som mjukgörande ämne i plast.

En del av dem har visat sig vara hormonstörande. De kan påverka fortplantningsförmågan, hämma utvecklingen för foster och barn och möjligen öka risken för astma.

Några av ftalaterna är sedan 2011 förbjudna inom EU i leksaker och barnvårdsartiklar.

På öppna förskolan i centrala Östersund finns Kristina Ingebrand med sonen Melker och Rickard Essen med dottern Klara. De får frågan om de pratar mycket om farliga kemikalier.

– När det skrivs om det så pratar man om det, säger Kristina.

– Jag tänker på det, men agerar kanske inte alltid. Men när jag hör om bekanta som inte kan få barn, då börjar jag tänka på vad det kan bero på, säger Rickard.

– När larmet kom om bisfenol A i plastnappflaskor, då köpte alla glasflaskor. Men man kan inte ta till sig allt, då skulle man ha ångest varje dag, fortsätter han.

Känner ni till ftalater?

– Ja, säger Rickard.

Vissa av dem ska vara dåliga?

– Ja, det mesta är ju dåligt i stora mängder, säger Kristina.

Tomas Östberg är miljökemist på Jegrelius-institutet i Östersund och han ger följande råd om vad föräldrar ska tänka på vid val av leksaker och annat.

– Det är väldigt svårt som förälder att veta vad olika saker innehåller. Men välj miljömärkt när det finns och trä i stället för plast. Och ju billigare plastprodukter, desto mer skit brukar man hitta i dem.

Mer läsning

Annons