Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga placeras på institutioner

Östersunds kommun kommer att betala ut tio miljoner mer i socialbidrag i år än budgeterat.

Annons

Men för de övriga verksamheterna inom socialnämnden görs ett nollresultat.
Under onsdagen hade socialnämnden sitt möte. En av punkterna på dagordningen var budgetuppföljningen.
– Vi kommer att göra ett nollresultat. Förutom när det gäller utbetalning av socialbidrag som visat minus tio miljoner kronor. Men där har kommunstyrelsen gett oss ett fribrev, vi har tillåtelse att göra ett underskott, säger Stefan Konradsson (V), ordförande i socialnämnden.
Totalt ska nämnden spara 16,5 miljoner kronor. En stor anledning till att nämnden lyckas hålla sin budget är att allt färre unga placeras på institutioner.
– Vi har byggt ut vår öppenvård. I stället för att skicka iväg barn och ungdomar ger vi dem stöd och hjälp på hemmaplan. Det är i regel mycket bättre. Och billigare för kommunen, säger Konradsson.
En plats kostar mellan 2 000 kronor upp till 7 000 kronor per dygn. Genom att inte använda sig av institutioner i samma utsträckning sparar kommunen drygt tio miljoner kronor. 
Övriga besparingar görs genom att minska personalen med ett tiotal personer. Det finns även ett stopprogram inom socialtjänsten – vilket gör att nämnden är väldigt restriktiva med bland annat utbildningar och resor.

Mer läsning

Annons