Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick för mycket sjukpenning – tvingas betala tillbaka över 200 000 kronor

Försäkringskassan räknade fel och betalade ut för mycket sjukpenning till en man i Östersund. Försäkringskassan anser att mannen borde ha insett att han fick för mycket ersättning och kräver nu att han ska betala tillbaka 219 265 kronor.

Annons

Mannen ansåg inte att ersättningen var orimligt hög och reagerade inte på beloppet.

Försäkringskassan betalade ut 438 530 kronor för mycket till en man i Östersund. Anledningen till att mannen fick för mycket pengar beror på att Försäkringskassan räknade fel. Trots att mannen uppgett korrekt uppgifter när han ansökte om sjukpenning råkade myndigheten basera mannens sjukpenning på en mycket högre årsinkomst än vad mannen angett.

LÄS OCKSÅ: Lurade Försäkringskassan på 150 000 kronor – döms för 34 fall av bidragsbrott

Försäkringskassan ber om ursäkt för misstaget och kräver nu att mannen ska betala tillbaka 219 265 kronor. Försäkringskassan anser att mannen borde ha insett att det blivit fel då han inte haft någon inkomst de senaste åren och den sjukpenninggrundade inkomsten angavs till 1 428 501 kronor. Pengarna betalades ut under perioden 11 juni 2014 till den 20 april 2016.

Mannen uppger att han inte reagerat eftersom han inte ansåg att att ersättningen han fått varit orimligt hög. Mannen beskriver sin ekonomi som väldigt dålig, att han i perioder levt under svält och att han under februari 2014 inte hade någon el på grund av obetalda räkningar.

LÄS OCKSÅ: Assistansbolagen om regeringens direktiv till Försäkringskassan: "Det här är en katastrof"

Efter att ha utrett mannens ekonomiska situation bedömer Försäkringskassan att mannen trots att han saknar betalningsförmåga i dag kommer att kunna betala tillbaka skulden genom sina tillgångar.

Försäkringskassan väljer dock att halvera skulden.

Mer läsning

Annons