Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om åldersgräns för solarier

/
  • Varken Emma Jansson eller Erika Sjöberg vill ha en 18-årsgräns för solariesolande, möjligen en 16-årsgräns. Foto: Olof Sjödin
  • Joakim Halvarsson är enhetschef på Storsjöbadet. Han hade funderingar på att köpa annat än två solarier. ”Men det är stark efterfrågan på solarier av kunderna”, säger han.
  • Maria Sohlberg på Storsjöbadet säger att hon mår bra av att ett par gånger per månad sola i solarium. Hon berättar att solarisolandet ökar markant även sommartid, när det är mulet och solfattigt. För folk vill vara bruna på sommaren.

Allt fler unga brännskadas i solarier. Strålsäkerhetsmyndigheten vill därför införa en 18-årsgräns för solariesolande.

Annons

Emma Jansson, 21 år och från Östersund, vill helst inte ha någon åldersgräns.

– Men ska de ha det tycker jag det kan vara en 16-årsgräns. De som är 18 år går ändå sista året i gymnasiet.

På tisdagseftermiddagen var Emma på Storsjöbadets realaxavdelning med jämnåriga kompisen Erika Sjöberg från Östersund. Inte heller hon vill ha någon 18-årsgräns.

Fast för Erika kanske det hade varit bra att bli stoppad från att solariesola när hon var 15 år. För sedan 1,5 år kan hon inte längre ligga i ett solarium.

– Jag har känslig hud. Det blir så att det sticker i kroppen.

Vanligt solande i det fria klarar hon dock fortfarande.

Kamraten Emma var också hon i 15-årsåldern första gången hon lade sig i ett solarium. Hon har aldrig fått några besvär och har fortsatt med inomhussolandet.

– För att bli brun. Nu var det ett tag sedan. Men när jag solar mycket på vintern är det kanske två gånger i veckan i snitt, säger Emma.

Maria Sohlberg, 30 år och från Frösön, ansvarar för Storsjöbadets reception. Hon konstaterar att det faktiskt är åldersgräns till solariet i relaxavdelningen i och med att man ska ha fyllt 18 år för att få komma in där.

Maria var 14 år gammal första gången hon solariesolade, och då hände det att hon solade för länge och brände sig.

– Nu har man fått mera vett.

Sedan ungefär fem år tillbaka inomhussolar hon i genomsnitt en gång varannan vecka.

– Det är för det allmänna välbefinnandet och för att få ljus, särskilt på vintern.

Maria har varken fått hudförändringar eller andra besvär.

I själva badet finns ett ståsolarium med hög och intensiv effekt. Det är max tre minuter som gäller för den bleka och högst 12 minuter för den med mörk hy som samtidigt är rejält solbränd. Men här liksom i Östersunds många obemannade drop-insolarier är det inte någon som kollar åldersgränsen.

Där ÖP tittade in fanns det dock uppsatt anvisningar och råd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Bland annat avråds de som inte fyllt 18 år från att sola i solarium. Man ska sola kort tid om man har känslig hud och inte solariesola alls om man de senaste dagarna solat utomhus. Man ska inte solariesola så att huden blir röd och man ska vara uppmärksam på födelsemärken som växer och andra hudförändringar.

Mer läsning

Annons