Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta protester mot slopad nattersättning

Nattpersonalen fortsätter att protestera mot förslaget att slopa den extra natt­ersättningen. I går slutade förhandlingen mellan Vårdförbundet och landstinget i oenighet.

Annons

I förslaget till besparingar på landstinget finns det med att de 200 kronor som nattpersonalen får för varje arbetad natt ska slopas. Personal på flera avdelningar har protesterat kraftigt mot detta.

– Jag har full förståelse för att det här är ett ingrepp i folks vardag. Men det går inte att undvika när vi ska spara 177 miljoner, säger Björn Ahlnäs, personalchef på landstinget.

på kemlab, ortopeden och en enskild nattarbetade sjuksköterska skrivit protestbrev. Det har tidigare även exempelvis personal på kvinnokliniken gjort. Kontentan i protesterna är att de inte tycker att det är rimligt med en 10-procentig lönesänkning och att det kommer att innebära svårighet att få personal att jobba nätter.

på ortopeden poängterar att det nya förslaget på schema, som innebär treskift, inte är särskilt bra. De skriver:

”När det gäller treskift så är ingen av nattpersonalen intresserad av detta och den dagpersonal vi pratat med vill ej arbeta natt.”

Björn Ahlnäs berättar att arbetsgivarna kom med ett förslag på kompromiss under gårdagens förhandling med Vårdförbundet.

– Det fanns ett förslag om en utfasning av den ersättning vi haft, säger Björn Ahlnäs.

ersättningen, precis som föreslagits, ska tas bort men gradvis. Vårdförbundet tackade nej. De menar att ersättningen funnits så länge att den i praktiken är en fast del i lönen som inte går att tas bort.

– Vi är oeniga och vi kommer att formulera en förhandlingsframställan, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande Vårdförbundet.

Mer läsning

Annons