Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösö flygplats kan bli fjärrstyrd

/

Luftfartsverket och Swedavia kommer i ett gemensamt projekt se över Åre Östersunds flygplats. Tillsammans ska de se hur en fjärrstyrd flygledning från Stockholm kan effektivisera trafiken.

Annons

Under fredagen meddelar Luftfartsverket i ett pressmeddelande att de tillsammans med Swedavia undertecknat en avsiktsförklaring.

– Det är ett naturligt steg i vår utveckling, och ligger i linje med vår utvecklingsplan säger Susanne Norman, flygplatschef på Åre Östersund Airport.

Flygplatsen i Örnsköldsvik var först ut i världen med fjärrstyrd flygplats. Sedan den 21 april 2015 styrs dess flygtrafik från ett torn i Sundsvall. Samma sak ska göras med flygtrafiken i Linköping från 2017.

– Det är en process som måste ses över väldigt noggrant och under en lång period, för att hinna gå igenom alla olika element, säger Susanne Norman.

En förstudie kommer att undersöka vilka eventuella konsekvenser en fjärrstyrd flygplats kan få, till exempel hur Försvarsmakten och personalförsörjningen påverkas.

Enligt Luftfartsverket är tanken att Östersunds kontrollcentral skulle placeras i närheten av Arlanda och komma i bruk tidigast under 2018.

Mer läsning

Annons