Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösö LVM-hem läggs ner

/

Nu är det klart – Statens institutionsstyrelse, SIS, lägger ner Frösö LVM-hem.
– Det är en svart dag, säger Kjell Midbjer, fackombud på Seko.

Annons

I mitten av förra veckan hade facket och ledningen för SIS en förhandling. Det slutade med att SIS skulle ta fram siffror på hur mycket myndigheten tjänar på att lägga ner Frösö LVM-hem jämfört med anda likvärdiga institutioner i Sverige.

– Det tog två dagar sedan var siffrorna klara. Nu är det påskrivet och klart, Frösö LVM-hem läggs ner, säger Kjell Midbjer.

Däremot ska Tillnyktringsenheten, TNE, som SIS sköter åt landstingen, få vara kvar i 18 månader tills kontraktet går ut. Ett tiotal personer kommer att få arbeta kvar under den tiden.

Antingen får personalen på Frösö LVM-hem sluta den första juli eller den första augusti. Det beror lite på hur förhandlingarna går med vilka som får vara kvar på TNE.

– De anställda har blivit erbjudna arbeten på andra av SIS enheter. Men det är 45 mil till närmaste enhet. Det märks att det är stockholmare som ligger bakom beslutet, säger Kjell Midbjer, och fortsätter:

– Många besvikna på att myndigheten inte tar större ansvar.

Lokala politiker och andra företrädare har försökt att rädda kvar institutionen på Frösön.

– Vi hade bildat en aktionsgrupp. Alla har försökt påverka beslutet. Jens Nilsson skrev ett brev för ett par dagar sedan, men han har inte fåt något svar, säger Midbjer.

Mer läsning

Annons