Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garagebranden i Husås utreds – polisen: "Det är stora värden som har gått upp i rök"

Annons

Stora värden gick upp i rök när en garagebyggnad i Husås i norra Lit brann ned efter att minderårig svetsat i garagets verkstad under lördagen.

– Men det är inga personskador i alla fall, säger John Enzinger, befäl vid polisens regionledningscentral.

Brandmännens arbete blev att hindra branden från spridning då de inte kunde göra något för att rädda den övertända byggnaden.

En bil i ett garage brinner stod det i larmet som inkom 21.45 på lördagen. Brandkår från Lit och Krokom, yttre befäl samt polis och ambulans skickades till platsen. Nio brandmän jobbade med att försöka släcka branden men de kunde snabbt konstatera att den övertända byggnaden inte skulle gå att rädda.

Hör räddningsledaren Ulf Jernström berätta om branden i klippet nedan:

– Vi vet i princip vad som orsakade branden, de har svetsat i verkstan, säger polisassistenten Elin Eriksson och fortsätter:

– Även om det är olyckligt så kommer det att bli en brottsutredning.

Vid halv fyra natten till söndag var garagebyggnaden hel nedbrunnen och en polisanmälan om allmänfarlig ödeläggelse hade upprättats.

Enligt polisen orsakades branden på grund av oaktsamhet då en minderårig svetsat i garagets verkstad.

Eftersom det klassas som en brottsutredning kommer en brandteknisk utredning att genomföras till veckan.

– Det är minderåriga som har svetsat inne i garaget och det är troligtvis orsakat av oaktsamhet men det blir en anmälan och sedan får det utredas. Bland annat brann en epatraktor, en bil, en gräsklippare och några skotrar, så det är stora värden som har gått upp i rök, men det är inga personskador i alla fall, säger John Enzinger, befäl vid polisens regionledningscentral.

Vid halv fyra natten till söndag var garaget helt nedbrunnet.

Till en början trodde brandkåren att man eventuellt skulle behöva evakuera det intilliggande boningshuset eftersom röken från branden låg på mot villan. Men vid 22.47 hade man enligt räddningstjänstens inre befäl Sven-Erik Svensson bestämt sig för att inhysa i stället för att evakuera de boende. Vilket innebar att de fick stanna kvar i huset men hålla dörrar, fönster och ventiler stängda.

– Vinden ligger gynnsamt, det är ganska lite vind och branden har redan nu avtagit i intensitet, sa Sven-Erik Svensson när beslutet om inhysning tagits.

Brandkårens fokus Eftersom garagebyggnaden inte gick att rädda blev brandkårens fokus att hindra
Styrkor från Krokom och Lit samt yttrebefäl, polis och ambulans larmades ut till platsen. Vid
Brandkåren hade fyra brandbilar på plats varav tre var tankbilar.
En brottsutredning av branden har inletts.
Ingen person skadades i branden men stora värden gick upp i rök.
Brandkåren vattenbegöt det intilliggande boningshuset för att skydda det mot branden. Vid femtiden natten till söndag lämnade de sista styrkorna.

Mer läsning